Nieuws
Anti-vetplanten
woensdag 13 november 2013

De mensheid wordt steeds dikker, met alle gevolgen voor onze gezondheid en ons milieu van dien. De beste behandeling die daar nu voor bestaat is al een paar duizend jaar oud: jezelf uithongeren en meer bewegen. Echt goed werkt het niet, en onze omgeving maakt het moeilijk om het te doen. Farmaceutische bedrijven zijn dan ook naarstig op zoek naar een middel dat het afvallen makkelijker maakt of het dikker worden voorkomt.

Wellicht dat er in de plantenwereld wat te halen valt. Als een plantenstofje de opname van energie blokkeert, de verbranding van vet stimuleert of ergens anders in je lichaam iets nuttigs doet, is het mooi meegenomen. Wonderen hoeven we niet te verwachten – als er een magische afvalplant bestond, was niet half Nederland te dik- maar alle kleine beetjes helpen.

In het vaktijdschrift Critical Reviews in Food Science and Nutrition bespreken Leidse en Indonesische wetenschappers een aantal potentiële afslankplanten, en het onderzoek dat daar al naar gedaan is. Voor allerlei supermarktplanten, zoals thee, chilipepers en grapefruit, zijn er aanwijzingen dat ze zouden kunnen helpen, maar meer dan aanwijzingen zijn het niet. Leuk als geïnjecteerde ratten erdoor afvallen, maar werkt het ook bij mensen die het door hun eten gooien? Ook zou het handig zijn als onderzoekers iets duidelijker opschrijven welke variant van een plant ze nou eigenlijk aan het onderzoeken zijn. Tijd voor grondiger en uitgebreider onderzoek, concluderen de auteurs. Tot dat is gedaan, doet u er verstandig aan dure afvalpillen op basis van zulke planten te laten liggen.