Verliefdheid leidt af

Verliefde mensen zijn sneller afgeleid, volgens Leidse psychologen in het vakblad Motivation and Emotion.

Eerste auteur Henk van Steenbergen, wat hebben jullie precies gedaan?

‘We hebben mensen die recent een relatie waren aangegaan in een verliefde stemming gebracht. Ze moesten denken aan een romantische situatie met hun geliefde, en muziek meenemen die ze aan hun partner deed denken. Vervolgens lieten we ze een labtaakje doen waarmee we konden meten hoe snel ze afgeleid zijn. De resultaten lieten zien dat de mate van verliefdheid voorspelt hoe afgeleid iemand is.’

Is het voor je relatie niet juist beter als je je wel kunt afsluiten voor prikkels van buiten?

‘Dat is zeker zo als je al wat langer in een relatie zit, en er andere potentiële partners in beeld komen. Het kan zijn dat je vermogen om dat te doen ook beter wordt als je relatie langer duurt.’

Maar waar zijn verliefdheid en de bijbehorende ongefocustheid dan goed voor?

‘Of het ergens goed voor is weten we niet. Het zou kunnen dat als je opener bent voor van alles, je ook opener bent voor die ene persoon van je dromen. Het is eigenlijk heel bijzonder dat je dan opeens één persoon heel erg leuk vindt en daardoor geobsedeerd bent, terwijl er ook genoeg andere potentiële partners rondlopen. Misschien is het wel gewoon nodig om ervoor te zorgen dat je samen een nestje gaat bouwen.’

Leuk, maar volgende maand heb ik tentamens. Kan ik mijn verliefdheid ook uitstellen?

‘Het verband tussen verliefdheid en afgeleid zijn is nog onduidelijk. Het zou ook kunnen dat je minder snel verliefd wordt, als je gefocust bent. Ik kan me voorstellen dat je in de aanloop naar een tentamen minder open staat voor dat soort emoties.’

En als je de proef over doet met dezelfde proefpersonen, maar dan zonder die verliefdheid te stimuleren met muziek en denkopdrachten?

‘Het zou kunnen dat de effecten dan een stuk minder zijn. Dat hebben wij nu niet gedaan; het was al moeilijk genoeg om voldoende proefpersonen te vinden. Ze moesten recent een relatie zijn begonnen, en dan wilden we ook nog eens evenveel mannen als vrouwen. Dat is amper te doen bij de faculteit Sociale Wetenschappen! Hopelijk pakt een later onderzoek dat op.’ BB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Goed voor alle groepen

Universitair docent Film- en Literatuurwetenschappen Isabel Hoving is door het college …

Wetenschap

Verliefdheid leidt af

Verliefde mensen zijn sneller afgeleid, volgens Leidse psychologen in het vakblad …

Rubrieken

527: Brandstofballon

Duurzaamheidsclub Green Keys voert campagne voor een universiteit vrij van fossiele …

English page