Studentenleven
Geen Commentaar: #Dikkevettepech
woensdag 6 november 2013
© Silas.nl

Nooit meer pasta meer met enkel een uitje en een blikje tomatenpuree van een paar cent. Ik had mijn bul gehaald en daarmee was mijn studententijd ten einde. Eindelijk kon ik de armoede achter me laten en een fatsoenlijke maaltijd bereiden van mijn eerste startersloon.

En, niet onbelangrijk, er was nog een bijkomend voordeel, bedacht ik me: ‘Nooit meer DUO’. Oké, ik moest weliswaar nog een kleine studieschuld aflossen. Maar verder zou ik nooit meer last van ze hebben.

Tot er plots er een envelop in de bus lag. Afzender: Dienst Uitvoering Onderwijs.

Huh?

Een boete. En een flinke ook. Ik mocht 204 euro overboeken naar de stufi-instantie in Groningen. Want ik had ‘mijn reisproduct te laat stopgezet’.

Een zware tegenvaller. Het was niet dat ik structureel misbruik maakte van het systeem. Dat kon vroeger nog met de papieren ov-kaart. Vlak voordat je die moest inleveren ‘verloor’ je hem en was je de rest van het jaar vrij om te gaan en te staan waar je maar wilde. Het was een vrijbrief om gratis heel Nederland door te reizen.

Maar inmiddels is er de ov-chipkaart, die DUO de uitgelezen kans biedt om automatisch het reisrecht van de studenten stop te zetten als ze hun studiefinanciering beëindigen. Het is één druk op de knop. En de poortjes blijven dicht. Bovendien laat die (door velen vervloekte) ov-chip juist precies zien, waar je allemaal bent geweest. In mijn geval was dat: nergens. Ik moet dus tweehonderd euro aftikken, voor een kaart die ik niet eens meer heb gebruikt. Voor de vorm tekende ik beroep aan, tevergeefs.

Want, zo zei DUO: eigen schuld dikke bult. Had je je kaart maar moeten blokkeren bij een automaat. We hebben je een brief gestuurd en een e-mail. En man, we hebben er zelfs over getwitterd. Kortom: #dikkevettepech

Maar was ik nou zo dom, of was hun communicatie nou zo belabberd? Want hoe kan het anders dat er met mij nog eens tienduizenden studenten te laat waren ‘met het stopzetten van hun reisproduct’? De boetepot bij DUO is dit jaar al gevuld met ruim 37 miljoen euro.

Huh?

Ik herhaal: 37.000.000 euro.

Dat lijkt me geen stimulans om die ene, alles oplossende druk op de knop door te voeren. Want waarom zou je een goed werkend en fair systeem bedenken, als het geld zo makkelijk binnenstroomt? (Nog even los van de vraag of ze dat zouden kunnen, want - over belabberde communicatie gesproken - lag de website MijnDUO afgelopen anderhalve week niet plat?)

Het moge duidelijk zijn: minister Bussemaker en DUO hebben dé manier gevonden om lekker achterover leunend flink geld te verdienen en studenten als melkkoe te misbruiken. Voorlopig eten we pasta met tomatenpuree.

Sybren Eppinga