Columns & opinie
Column: Movember
woensdag 6 november 2013

Als u de komende tijd steeds vaker mannen met toenemende gezichtsbeharing ziet rondlopen, vrees dan niet voor een afname van scheerlibido of een terugkeer naar onze holbewonerwortels. Sterker nog, bejubel deze maand de besnorde man, want hij zet zich in voor zijn medemens. Het fenomeen waar u kennis mee heeft gemaakt, heet heel toepasselijk Movember.

De opzet is simpel: op 1 november staan mannen over de hele wereld gladgeschoren aan de start, waarna ze de hele maand hun snor (en soms algehele gezichtsbeharing) niet scheren. De groeiende bovenlipbeharing geldt als teken dat deze mannen aandacht vragen voor de gezondheid van mannen, meer specifiek de strijd tegen prostaat- en testikelkanker. Snorren kunnen worden gesponsord, waarna het opgehaalde geld aan onderzoeksinstituten wordt gedoneerd.

Waarom nou juist Movember? Vele andere soortgelijke ideeën zijn al uitgeprobeerd, zoals de Maart-Baard en Fap-ruari, maar juist Movember blijft aan de bovenlip plakken en wint steeds meer aan steun. Uiteindelijk is gezichtsbeharing de ideale combinatie van mannelijkheid uitstralen en luiheid praktiseren. Een ongeschoren ondergezicht is vaak toch al een gevolg van lichte nalatigheid. Het is de minst veeleisende activiteit die mannen kunnen gebruiken om hun support ergens voor te laten zien en tevens eentje die makkelijk te verdedigen is met een stoer verhaal.

In de rugbywereld, waar mannen nog van staal zijn en boten van hout, kan Movember altijd op wijdverspreide steun en participatie rekenen. Van amateur tot wereldster, de meest mannelijke mannen ter wereld geven het goede voorbeeld en laten hun snor staan in de strijd voor mannengezondheid.

Uiteraard zijn er altijd mensen die dit soort ludieke acties maar raar en idioot vinden. Deze beroepszeikerds snappen simpelweg niet dat de snor slechts een uiterlijke manifestatie is van een dieper saamhorigheidsgevoel. Vooral vrouwen doen er alles aan om hun testosteronbedeelde zielsverwant het leven zuur te maken, wanneer die zich in wil zetten voor het goede doel. Het is jammer dat zij falen om de schoonheid van gezichtsbeharing in het algemeen en de Movemberactie in het bijzonder in te zien.

Als Movember een splijtzwam is in uw relatie, moet u zich afvragen of u wel met uw huidige partner door wil. Lijkt me geen comfortabel leven, onder de plak en onder de duim. Movember is voor mannen, so man up!

Helpt het laten groeien van je snor om de wereld kankervrij te maken? Nee, maar aan de andere kant houden Facebookgroepen en -likes de mensheid ook niet gezond. Movember is een uitstekende doch eenvoudige manier om luiheid in te zetten als activiteit en daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren aan een goed doel. En wie daar toch nog over zeurt, gedraagt zich als (en heeft de bijbehorende innerlijke moustache van) een klein kind.

Grow that Mo! Doneer vandaag!

Robbert van der Linde