Wetenschap
Discriminatie, of niet?
De politie controleert etnische minderheden vaker dan autochtone Nederlanders, bleek maandag uit onderzoek van Amnesty International naar discriminatie door de Nederlandse politie. De Universiteit Leiden doet ook onderzoek naar de werkwijze van de politie en interacties op straat.
donderdag 31 oktober 2013
© Taco van der Eb

Joanne van der Leun, hoogleraar Criminologie, kijkt kritisch naar het Amnesty-rapport.

‘Met de resultaten die Amnesty op een rij heeft gezet kun je alle kanten op. Het zijn vrij sterke conclusies. Er zijn zeker gevallen van etnisch profileren bekend, en mensen ervaren dat vaak ook zo, maar dat is iets anders dan dat de politie structureel discrimineert’

Het is een gevoelig thema, zegt Van der Leun, die samen met twee collega’s en enkele masterstudenten onderzoek doet naar het politiewerk in Den Haag en Amsterdam.

‘Het is een lopend onderzoek waar wij aan de hand van straatinterviews en observaties kijken hoe de politie haar werk doet en hoe burgers met verschillende achtergronden dat beleven. Het gaat om de dynamiek van het politiewerk. Die is complex’.

De hoogleraar zegt de huidige discussie ‘apart’ te vinden.

Eerst draaide het om de oververtegenwoordiging van bepaalde groepen in de criminaliteitscijfers. Nu is het omgekeerd en is de selectiviteit van de politie het onderwerp van gesprek, aldus Van der Leun.

‘Ethnic profiling is een issue geworden. Het speelt overal. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar zijn er al boeken over vol geschreven. Maar welke methode ook gevolgd wordt, het blijft een onderwerp met veel interpretatieruimte.’

Zij vindt het prijzenswaardig dat de politie van Den Haag mee wilt werken aan het Leidse onderzoek. ‘Wij willen het ook nog in andere steden gaan doen’.

Uit het perceptieonderzoek blijkt dat allochtonen problemen kunnen ervaren met de politie.

Het is wachten op de definitieve onderzoeksresultaten, omdat de onderzoekers de wetenschappelijke weg bewandelen.

‘Zo’n discussie die nu wordt gevoerd, beïnvloedt ook weer het wetenschappelijk onderzoek’.SE