Nieuws
Kamernood in kaart
Particuliere kamerverhuurders maken misbruik van de kwetsbare positie van studenten, zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) op basis van een enquête onder 700 hogeschool- en universiteitsstudenten.
donderdag 24 oktober 2013

Zo moeten sommige uitwonende studenten het zonder huurcontract doen (6 procent) of inschrijving bij de gemeente (3 procent). In dat laatste geval maak je geen aanspraak op de basisbeurs. Twaalf procent heeft bovendien flinke bemiddelingskosten betaald aan een huurbaas of makelaar, wat meestal niet legaal is. Dergelijke praktijken komen het meest voor bij particuliere verhuur. Van de respondenten die nog bij hun ouders wonen heeft bijna de helft een reistijd naar de collegebanken van meer dan een uur. Maar liefst 55 procent van de thuiswonende studenten zou dan ook best een kamer willen, maar kan er geen vinden. De LSVb maakt zich daardoor extra zorgen over het effect van politieke plannen rond de studiefinanciering en de ov-studentenkaart. Het kamertekort in heel Nederland is volgens het rapport momenteel 30.000.

Van de uitwonenden heeft 65 procent de woonwensen moeten bijstellen. Zij kwamen bijvoorbeeld terecht in kamers die duurder, kleiner of slechter onderhouden waren dan aanvankelijk gewenst. Toch is uiteindelijk slechts tien procent echt ontevreden met de woonsituatie.

In het LSVb-rapport is verder te lezen dat de gemiddelde huurprijs voor een studentenwoning 372 euro is inclusief gas, water en licht. Opvallend is dat de woonlasten van studenten met een zelfstandige woonruimte gemiddeld niet veel hoger zijn dan die van studenten op kamers, omdat juist die eerste groep vaak huurtoeslag ontvangt. Volgens de LSVb wordt met die regelgeving een verkeerde stimulans gegeven. MvW