Thomas Blondeau 1978-2013

Paul Levitton

Mare-redacteur Thomas Blondeau is afgelopen weekend overleden aan een hartslagaderbreuk. Blondeau werd geboren in België en groeide daar op. Na zijn middelbare schooltijd vertrok hij naar Leiden om daar literatuurwetenschappen te gaan studeren. Als student begon hij te freelancen voor Mare, iets later werd hij redactielid; al snel klom hij op tot de functie van eindredacteur.

Hij combineerde zijn werk voor de universiteitskrant met het samenstellen van bloemlezingen en het schrijven van columns, gedichten en romans. Als columnist schreef hij onder meer voor HP/De Tijdnrc.nextDe Standaard en Psychologies. Voor Cobra.be en op menig literair festival was hij De Boekendokter, die diagnoses stelde en daar een boek bij voorschreef. Zijn eerste roman, eX, verscheen in 2006. ‘Schrijven kan hij. eX is zonder twijfel een veelbelovend debuut’, aldus de recensie in Trouw.

Ook opvolger Donderhart ving lof, maar lang niet zoveel als Het Westvlaams Versierhandboek, dat dit najaar verscheen bij de Bezige Bij. Het kreeg juichende recensies en brede media-aandacht, en Thomas leek hard op weg naar de bekendheid en erkenning die hij verdiende.

Dat hij zich desondanks even hard bleef inzetten voor het vaak wat prozaïscher werk bij Mare, tekent hem. Dat hij juist op dit moment moest overlijden, is wrang. Wij zullen ons Thomas herinneren als een warme collega, een scherp observator en een briljant stilist. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte.

Lees hieronder enkele stukken die hij voor Mare maakte:

- interview met Ayaan Hirsi Ali

- reportage studentendiscotheek Hifi (bekroond met de Ton Hoogenboomprijs)

- reportage in Venetië

- interview roeikampioene Marie-Anne Frenken

Zaterdag werd Thomas nog geinterviewd door nrc.next, zie hier.

Lees het eerbetoon van Mare-columnist Marc van Oostendorp

Voorpagina

Achtergrond

Cobra versus K.O.B.R.A.

Quintus-dispuut Cobra ging verhaal halen bij het net opgerichte en bijna gelijknamige …

Wetenschap

Voedsel der goden

Zondag viert de Hortus Botanicus haar eerste cacaofeest. Een pralinedoos aan weetjes over …

Rubrieken

Opinie: Revolutie

Het gemopper over de publicatiedruk en schoolsheid aan de Nederlandse universiteiten is …

Opinie: Plofstudenten!

Onze vermaledijde kenniseconomie heeft het bedrijfsplan van een sjofele worstenfabriek …

English page