Voetorgasme

In het Journal of Sexual Medicine staat een casusbeschrijving van een vrouw met voetorgasmes. De vrouw had een ingrijpende operatie achter de rug, en ervoer sindsdien tintelingen en een brandend gevoel in haar linkervoet. Haar artsen probeerden dat te behandelen met verschillende medicijnen, en bij één bepaald medicijn sloeg de sensatie om. In orgasmes, inderdaad. Voor de duidelijkheid: spontane orgasmes zijn minder leuk dan ze misschien klinken. Zeker als ze niet gepaard gaan met seksuele opwinding, maar wel met urineverlies, zoals hier.

Een grote groep wetenschappers, waaronder LUMC’er Egbert Lakke, moest eraan te pas komen om te achterhalen wat er nou precies aan de hand was. Blijkbaar loopt er een lange zenuwverbinding via de vagina helemaal naar de voeten, en was die zenuwverbinding beschadigd geraakt bij de operatie. Bij het herstel van de zenuwen zouden er dan signalen met elkaar in de war raken.

Onduidelijk is of deze patiënte nou werkelijk zo uniek is. De auteurs houden de mogelijkheid open dat Foot Orgasm Syndrome vaker voorkomt, maar dat patiënten zich schamen om er hulp voor te zoeken. De tintelingen in de voet van de patiënte verdwenen overigens na een laserbehandeling.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Grote kleine kwaal

Huisarts en promovendus Sjoerd Bruggink zette ons beeld van wratten op de kop. …

Studentenleven

De perfecte haal

Bij toeval begon ze in Leiden te roeien. Zeven jaar later werd biologe Marie-Anne Frenken …

Column: Gefelicitweet

Mediaspecialisten, sociologen en ‘trendwatchers’ krijgen het niet vaak genoeg …

Rubrieken

English page