Universiteit wijzigt bsa in het tweede jaar niet

26 September 2013

De universiteit hoeft het bindend studieadvies voor het tweede jaar niet aan te passen. De opleidingen die meedoen aan het experiment van het ministerie van Onderwijs zijn niet uniek.

Dat schrijft minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, aan de Tweede Kamer.
De universiteit voert volgend jaar een bsa van 45 punten in het tweede jaar in. Uiteraard blijft het bsa van 45 punten in het eerste jaar bestaan.

Studenten die in september 2013 aan hun eerste jaar begonnen, zijn de eersten die er in hun tweede jaar mee te maken krijgen. Studies die uitsluitend in Leiden te volgen zijn, de zogeheten unica, mogen niet meedoen van de minister.

De unica waarvoor het bsa in het tweede jaar in elk geval niet geldt zijn Afrikaanse talen en culturen, Japans, Koreaans, Chinees en South and Southeast Asian Studies. Ook wiskunde, life science & technology en molecular science & technology doen niet mee. Voor deze studies, die Leiden samen met de TU Delft aanbiedt, had de minister wel toestemming gegeven. Na intensief overleg met de studentenraad van de TU Delft is er echter voor gekozen om van het experiment af te zien.

Een aantal studies die door de universiteit als ‘uniek’ aangeprezen worden, krijgt echter wel een bsa in het tweede jaar. ‘De Leidse opleiding bio-farmaceutische wetenschappen is uniek in Nederland. Geen enkele andere opleiding richt zich op het hele spectrum van geneesmiddelenonderzoek’, staat op de Leidse universiteitswebsite. En ook: ‘Leiden is de enige universiteit in Nederland waar je Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap kunt studeren.’
Volgens PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis houdt Leiden zich dan ook niet aan afspraken die met het ministerie zijn gemaakt. In Kamervragen riep hij Bussemaker op de universiteit ‘tot de orde te roepen’.

Maar in haar antwoorden schrijft de minister: ‘Voor de opleidingen die door de Universiteit Leiden niet zijn uitgesloten van deelname aan het experiment, zijn elders in Nederland alternatieven die in hoge mate hetzelfde vakgebied bestrijken.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

26 September 2013