?On the edge? na brandmeldingen

26 September 2013

Acht studentenverenigingen presenteren komende vrijdag het Basisplan Veiligheid Leidse Sociëteiten aan burgemeester Henri Lenferink en rector Carel Stolker.

e aanleiding daarvoor was een incident tijdens de bestuurswissel van Minerva een jaar geleden. Meubels en gordijnen vlogen daarbij in brand. ‘De sociëteit moest toen even dicht van de burgemeester en de vereniging moest met een duidelijk en overzichtelijk veiligheidsplan komen’, vertelt Felix Quartero, afgelopen jaar bestuurslid van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen.
‘Ook Augustinus kreeg dat verzoek afgelopen jaar. Na een brandmelding werden de bestuursleden buiten aangetroffen zonder BHV-vesten. De gemeente was toen een beetje on the edge.’ SSR, Catena, Quintus, Njord, Asopos en De Blauwe Schuit besloten uit zichzelf ook mee te doen met een plan. Quartero: ‘Allereerst zodat situaties zoals toen op Minerva niet meer voorvallen, maar ook om te voorkomen dat de burgemeester vervolgens panden sluit en het opstellen van zo’n plan afdwingt.’
In de plannen hebben de verenigingen maatregelen vastgelegd voor relevante situaties. Zo gaat het plan van Asopos specifiek in op regels over veilig varen, en het plan van Augustinus over de risico’s bij een monumentaal pand. Minerva heeft ook een paragraaf over traditionele activiteiten, zoals inauguraties. Daar staat in dat het bestuur de activiteiten, die moeten worden beschreven in draaiboeken, vooraf kan weigeren op basis van de mogelijke gevolgen voor de inwendige orde en de uitwendige eer. Met dat laatste wordt de goede naam van de vereniging bedoeld.
Eigenlijk hebben de verenigingen aan hun eigen regels niet veel getornd, weet Quartero. ‘Het komt er voornamelijk op neer dat bestaande protocollen eens uit de kast zijn getrokken. Verschillende regels zijn duidelijker opgeschreven en we hebben afspraken gemaakt over de overdracht van deze kennis naar volgende besturen.’ Om die overdracht te waarborgen, zal een beveiligingsbureau voortaan na elke bestuurswissel een audit houden. De universiteit financiert dat voor de deelnemende verenigingen.
Aanvankelijk zou de presentatie al in juni plaatsvinden. Quartero: ‘Toen waren echter nog niet alle plannen door de molen van de gemeente, de brandweer en de politie gehaald. Nu is iedereen klaar voor een gezamenlijke ondertekening. Ik heb begrepen dat de burgemeester en de rector erg blij zijn. Maar we houden het vrijdag bij thee en koffie hoor.’ MvW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

26 September 2013