Niet verantwoordelijk voor zelfmoord

26 September 2013

Studenten aan een Chinese universiteit moeten een contract tekenen dat ze hun universiteit niet verantwoordelijk zullen stellen voor hun eventuele zelfmoord.

Bij de papierwinkel die aankomende eerstejaars van de Dongguan University of Technology in de Chinese provincie Guandong moesten invullen, zat een opmerkelijk formulier. Mochten ze onverhoopt zelfmoord plegen, dan zou de universiteit daar geen verantwoordelijkheid voor dragen, stond er. Of ze dat even wilden ondertekenen.

Het weekblad Time meldt dat niet alle ouders gelukkig zijn met het anti-zelfmoordcontract. ‘De universiteit zou juist psychologische en andere hulp moeten bieden, in plaats van nu al de handen af te trekken van iets dat nog niet eens is gebeurd’

Het zelfmoordpercentage in China wisselt volgens de officiële cijfers tussen de zes per honderdduizend inwoners in de steden, en tien per honderdduizend op het platteland. Dat laatste percentage is vergelijkbaar met Nederland.

Net als in Nederland ligt dat percentage een stuk lager onder studenten, maar ook in China voelt men de duimschroeven van de economie aandraaien. Een universitair diploma betekent niet meer automatisch een baan, en dus ligt er meer druk op de studenten.

Tegelijkertijd wordt het in het land gebruikelijker om naar de rechter te stappen als er iets verkeerd gaat. De universiteit van Dongguan wilde zich blijkbaar alvast indekken. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

26 September 2013