Minister van Wonen geeft niet zomaar gebouwen weg

26 September 2013

Afgeschreven overheidsgebouwen worden niet onder de prijs verkocht om er studenten te kunnen huisvesten.

Dat zei minister van Wonen Stef Blok tijdens een debat in de Tweede Kamer over studentenhuisvesting. CDA-kamerlid Raymond Knops noemde als voorbeeld het oude belastingkantoor in Utrecht. Dat is momenteel te duur voor verhuurders.
Hoewel Blok ook graag zou zien dat dergelijke panden voor studenten worden ingezet, zei hij: ‘Ik geef niet zomaar gebouwen weg, maar verkoop alleen maar voor een marktconforme prijs.’
Door een daling in de werkgelegenheid bij het Rijk en een efficiëntere inzet van werkplekken, is er in de periode tot 2020 dertig procent minder kantoorruimte nodig. Intussen verwacht de overheid voor diezelfde periode dat de vraag naar kamers in Nederland met 33.000 zal stijgen.
Het debat ging over de resultaten van het in 2011 opgerichte Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting (LAS). Sinds de stichting zijn er wel verschillende andere maatregelen genomen. Zo is het voor verhuurders al aantrekkelijker om kamers aan te bieden aan studenten, omdat voor die doelgroep geen verhuurderheffing geldt. Ook zijn de minimumeisen van zelfstandige studentenkamers verlaagd van 24 naar 18 vierkante meter en zijn de regels voor ontheffingen van bestemmingsplannen versoepeld. MvW

Deel dit bericht: