Eetstoornis online

Slechts een minderheid van de mensen met een eetstoornis zoekt daar daadwerkelijk hulp voor. Sommigen hebben niet in de gaten dat ze een eetstoornis hebben, anderen durven geen hulp te vragen en weer anderen zien op tegen de kosten. Aangezien je ernstig de vernieling in kan gaan door een eetstoornis – anorexia is dodelijker dan schizofrenie of depressie – zou het dus handig zijn als er een goedkope en toegankelijke behandelwijze bestond.

Niet verrassend dus, dat er de afgelopen jaren heel veel online behandelingsprogramma’s de kop op hebben gestoken. De vraag is nu: zijn ze ergens goed voor? Medewerkers van eetstoornissencentrum Ursula in Leidschendam en Leidse onderzoekers schreven een overzichtsartikel voor het International Journal of Eating Disorders.

De voornaamste conclusie is dat je al gauw appelen met peren aan het vergelijken bent, als je alle studies naast elkaar legt. De programma’s verschillen dramatisch in aanpak en opzet, en de onderzoeken naar hun werkzaamheid ook. Bovendien zijn er eigenlijk geen goede studies waarin meerdere online behandelingen met elkaar worden vergeleken. Over de gehele linie zijn er een paar lessen. De eerste is dat internetbegeleiding beter helpt bij mensen met vreetbuien dan bij mensen die zich juist eten ontzeggen. Een andere is dat het enorm helpt als er een echte behandelaar bij betrokken is.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Hoe het niet moet

Het is afzien in de liefde, zeker als je ook nog eens gaat studeren. Vandaag verschijnt …

Wetenschap

Traag door THC

Zware blowers worden sterker afgeleid door woorden die met cannabis te maken hebben. Dat …

Rubrieken

English page