Column: Gefelicitweet

Mediaspecialisten, sociologen en ‘trendwatchers’ krijgen het niet vaak genoeg uit hun bek: social media verandert de journalistiek en nieuwsconsumptie drastisch! Een opvallend onderdeel van dat proces is de geboorte van een nieuw soort artikel op nieuwssites: het artikel waarin de reacties van BN-ers op Twitter wordt verzameld. Dat is dus een artikel van irrelevante mensen die reageren op een vaak al even irrelevant nieuwsfeit of gebeurtenis, waar ze persoonlijk niks mee te maken hebben.

Google voor de grap eens ‘BN-ers reageren..’ en sta versteld hoe veel en hoe vaak krantenwebsites deze stompzinnige en overbodige teksten pontificaal op de voorpagina planten. Een nieuwsitem bestaat tegenwoordig uit twee delen: het nieuwsitem zelf en hoe zelfverklaarde bekende mensen zich erover voelen.
Daarom was het wachten op het kontkusoverzicht van BN-tweets aan het adres van John de Mol, omdat ‘onze’ John een Emmy had gewonnen voor The Voice. Had overigens van buitenlandse televisieorganisaties meer smaak verwacht, maar dit terzijde.

Nieuwsduiding heet dat dan. Dat we allemaal weten dat Mari van der Ven het heel erg vindt dat het konijn van Britt Dekker is overleden. Of dat we allemaal kunnen zien hoe veel steun Ferry Doedens de familie van Jan Smit toewenst als Jan een keelontsteking oploopt. Dat het niemand ontgaat dat wie er dan ook derde werd bij de laatst uitgezonden talentenjacht het heel erg vind dat die ene zangeres, die veertig jaar geleden een hitje scoorde, is overleden. Dat John de Mol na het winnen van een Emmy precies weet wie er middels een gefelicitweet zichzelf weer een programma binnen hoopt te slijmen.

Stiekem heeft het meningoverzicht van Bekend Nederland een plaatsje in het medialandschap veroverd. Deze drek is al een tijdje niet langer beperkt tot het rioolputje van het Nederlandse journaille, de media die leven van celebrityquotes, maar wordt steeds vaker overgenomen door wat vroeger gerespecteerde mediale instanties waren.

Ik kan prima zelf die berichten duiden, zonder het geregisseerde gesnotter of gejubel van mensen die we om onbegrijpelijke redenen steeds op een voetstuk blijven zetten. Ik hoef helemaal niet te weten wat anderen ergens van vinden en kan me niet voorstellen dat betrokkenen met ook maar een greintje eigenwaarde zitten te wachten op holle, lege steunbetuigingen van onbekende Bekende Nederlanders.

Waarom ik me er zo aan stoor, vraagt u zich af?

Je kan toch ook gewoon die artikelen niet lezen? Ja, net zoals we ook gewoon kunnen doen alsof het kabinet nog altijd een duidelijk beleid voor ogen heeft en Syrië niet in brand staat. Het probleem niet onderkennen is nooit een oplossing, dus waarom zou dat nu wel moeten? Ik bekommer me gewoon om mijn medemens. En daar heb ik geen betekenisloze support voor nodig. Zeker niet via de media!

Robbert van der Linde (@RobbertvdL)

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Grote kleine kwaal

Huisarts en promovendus Sjoerd Bruggink zette ons beeld van wratten op de kop. …

Studentenleven

De perfecte haal

Bij toeval begon ze in Leiden te roeien. Zeven jaar later werd biologe Marie-Anne Frenken …

Column: Gefelicitweet

Mediaspecialisten, sociologen en ‘trendwatchers’ krijgen het niet vaak genoeg …

Rubrieken

English page