Augustinus aangeslagen door overlijden lid

Trimbos-instituut en Kamerleden bezorgd over recente drugsdoden
12 September 2013

De twintigjarige Leidse studente Lisa Nooij is vorige week woensdag overleden, nadat ze enkele dagen eerder, op zaterdag 31 augustus, een vingertopje MDMA gebruikt heeft op het Amsterdamse dancefestival Voltt.

Ze nam halverwege de avond al een taxi terug naar Leiden, omdat ze zich beroerd voelde. Nadat ze grote hoeveelheden water had gedronken verslechterde de situatie. Haar huisgenoten waarschuwden de hulpdiensten zondagmiddag. Sindsdien lag ze in coma in het LUMC.
Op Augustinus, de vereniging waar Nooij lid was, heerst een aangeslagen sfeer. ‘De grote aanloop en de steun die men hier bij elkaar vindt, is indrukwekkend’, laat voorzitter Ivo Klap weten.
‘Ze was net een jaar lid. Aangezien eerste- en tweedejaarsstudenten vaak op de vereniging te vinden zijn, kenden veel leden haar. Onze taak is nu vooral een plaats bieden aan cordialgenoten, vrienden, vriendinnen en huisgenoten.’
Vanaf de bekendmaking is Augustinus overgegaan op verenigingsrouw. De vlag hing dan ook halfstok. ‘Verder zijn tot op de dag van de uitvaart alle feestelijkheden en activiteiten afgelast. Ook ligt er beneden een condoleanceregister.’
De crematieplechtigheid vond afgelopen dinsdag plaats. Nooij zou na een jaar rechten deze maand aan de studie bestuurskunde begonnen zijn.
Het Trimbos-instituut, dat onder meer voorlichting geeft over drugsgebruik, liet deze week nog weten bezorgd te zijn naar aanleiding van verschillende recente sterfgevallen. ‘Er spelen vaak twee dingen’, vertelt woordvoerder Daan van der Gouwe. ‘Allereerst vervuilde ecstacy en tegenwoordig vaak ook hooggedoseerde ecstacy. Vijf jaar terug was de gemiddelde dosis MDMA, de werkzame stof, nog 80 mg per pil. Nu is dat 120 en soms komen we zelfs pillen met 250 of 300 mg tegen. Het stomme is dat het effect niet eens lekkerder is. Met zo’n hoge dosis verdwijnt juist de euforie en houd je alleen het speedy gevoel over.’
Ook de stof PMMA in ecstasypillen en MDMA-poeders is verraderlijk. Effecten treden soms pas na een paar uur op, waardoor gebruikers geneigd zijn meer te gebruiken. Dat geldt overigens ook voor nare effecten, zoals een verhoogde hartslag en een extreem verhoogde lichaamstemperatuur.
De Leidse studente zou echter zijn overleden door watervergiftiging.
Van der Gouwe: ‘We adviseerden altijd om veel te drinken bij drugsgebruik, maar in hun paniek drinken sommige mensen héél veel. Daardoor verlies je zouten, mineralen en vitaminen. Het water kan daardoor juist niet je lichaam verlaten en probeert zich te verspreiden. In de hersenen kunnen dan zwellingen ontstaan. Ons advies is om elk uur een tot twee glazen water te drinken.’
Ecstacy en MDMA kosten niet veel en volgens Van der Gouwe zijn veel jongeren in de veronderstelling dat de middelen niet veel kwaad kunnen.
‘Het beste kun je helemaal geen drugs gebruiken, maar doe je het toch, dan is het raadzaam om het te laten testen. In Leiden zit een testcentrum, bij Brijder Verslavingszorg. En je kunt altijd de Drugsinfolijn bellen via 0900-1995.’
Ook de ouders van Nooij proberen jongeren via lokale media te waarschuwen. Of Augustinus iets aan voorlichting gaat doen, durft Klap niet toe te zeggen.
‘We moeten nu eerst onze leden opvangen.’ Welke rol de vereniging zou moeten innemen vindt hij bovendien lastig te bepalen. ‘Het gebeurt namelijk alleen buiten de vereniging. Hier binnen is drugs in welke vorm dan ook niet toegestaan.’
D66-Kamerleden Bergkamp en Berndsen stelden woensdag Kamervragen naar aanleiding van het overlijden.
Zij willen de mogelijkheid om drugs te testen tijdens feesten herinvoeren. Ook zijn ze benieuwd of er een verschil is tussen het aantal huidige dodelijke slachtoffers en die in de jaren dat testen nog wel mogelijk was. MVW

Deel dit bericht: