Armin mist de universiteit

Armin van Buuren vertelde over zijn Leidse jaren en zijn groentijd als dj. En had hij nu echt bonje met zijn studentenvereniging?

Taco van der Eb

Door Marleen van Wesel

Zijn lidmaatschap bij Augustinus ‘is niet helemaal goed bevallen’, bekende Armin van Buuren tijdens de opnames van Nova College Tour. De Leidse dj was op de fiets – met kinderzitje – naar de Pieterskerk gekomen, waar hij werd opgewacht door vijfhonderd studenten.
Na te zijn uitgeloot voor geneeskunde begon hij in 1995 aan een Leidse rechtenstudie. ‘Ik ben mijn bul in het Academiegebouw gaan ophalen na een nacht draaien in Denemarken.’ Daarna besloot hij het dj’en een jaar de kans te geven.
Presentator Twan Huys probeert te vissen of er indertijd bij Augustinus ‘iets lulligs’ is voorgevallen. Dat ontkent de dj aanvankelijk: ‘Ik had niet echt een klik daar. En ik weigerde Relight My Fire te draaien.’

Hij vervolgde zijn prille dj-carrière een paar straten verderop, in de Nexus, de voorloper van de Next. ‘Wat ik toen geleerd heb, was de basis van het dj’en. De truc is: als de vrouwen gaan lopen, ben je de mannen ook kwijt.’ Om de vrouwen in de Nexus te houden, kwam Relight My Fire bij nader inzien toch nog van pas. ‘Dat bleek goed te mixen met techno.’
Huys stuurt de microfoonhengel langs fans die vragen of ze mee mogen naar Las Vegas of hij écht écht écht nooit stiekem wat gesnoven heeft, en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. ‘De ondergaande zon…’ zucht Van Buuren met een knipoog. 
Langzaamaan worden de vragen kritischer, tot genoegen van Van Buuren. ‘Ik mis het contact met de academische wereld.’ Veel interessante gesprekspartners ontmoet hij namelijk niet on the road. Hij wordt ‘doodmoe’ van ‘gelukszoekers die er alleen voor de poen in zitten’. ‘Maar het reizen heeft me wel een rijker mens gemaakt. Aan de andere kant van de wereld zie je pas dat onze problemen relatief zijn.’ Onlangs draaide hij op een bruiloft bij een rijke familie in Tel Aviv. ‘Na de Gypsy Kings. Toen ik begon, liep de hele zaal leeg, omdat buiten de bruidstaart werd aangesneden.’ Huys wijst op artiesten als Beyoncé die onder vuur kwamen te liggen na dergelijke schnabbels voor de familie Gaddafi. Een verzoek van Poetin zou Van Buuren bijvoorbeeld niet direct afslaan. ‘Ik wil me niet politiek bemoeien. Ik heb in Libanon gedraaid waar buiten een demonstratie aan de gang was, omdat ik een jaar eerder in Israël gedraaid had. Ik heb daar helemaal geen zin in. Ik wil muziek maken.’
Thuis, maar vaak via Skype probeert hij zoveel mogelijk mee te krijgen van zijn jonge gezin. ‘Mijn dochter noemt de computer pappa’, bekent hij. Deze zomer stond hij meteen na de geboorte van zijn zoon op het podium van het Belgische festival Tomorrowland. ‘Mijn vrouw vroeg: “Is het belangrijk voor je?” Toen alles goed was gegaan, wilde ik het van de daken schreeuwen. En dat heb ik dus gedaan, met mijn publiek.’
Een Augustinuslid wil toch graag verifiëren of het klopt ‘dat je muziek de dj-sub niet aanstond.’
Van Buuren: ‘Het was gewoon niet mijn ding.’ Hij remixte in die tijd nog wel het Augustinuslied. En daar ging het pas mis.
‘Ik wilde wel een exemplaar, maar ik kreeg te horen dat ik het zelf moest kopen. Toen heb ik mijn lidmaatschap opgezegd.’

Nova College Tour met Armin van Buuren, vrijdag 13 september, 20.25 u, Nederland 3

Voorpagina

Achtergrond

Letters stellen gerust

Hij was al met emeritaat, maar vorige week promoveerde typograaf Gerard Unger op een …

Wetenschap

Rubrieken

YouTube in Academia

Hoe laat je 100 studenten een presentatie houden? Cognitief psycholoog Pascal Haazebroek …

English page