Nieuws
Megamagneet voor ingewikkeld eiwit
Woensdag opent Leiden haar nieuwe NMR-faciliteit, die onderzoekers moet helpen om beter zicht te krijgen op eiwitten.
donderdag 5 september 2013

Volgende week opent Leiden de nieuwe NMR-faciliteit. Nuclear Magnetic Resonance is een techniek om aan moleculen te meten, en Leidse chemici zijn goed in een bepaalde variant daarvan, de zogeheten paramagnetische NMR. In de nieuwe faciliteit staan acht apparaten, met als hoofdrolspeler nieuw instrument met een supersterke magneet erin. De zogeheten Bruker Ascend 850 Megahertz spectrometer kostte drie miljoen, waarvan 2,16 miljoen afkomstig uit een speciaal potje van subsidieverstrekker NWO. De rest van het geld komt van de Universiteit Leiden.

‘Hoe sterker de magneet, hoe hoger de resolutie, hoe beter de spectra van de stoffen die je onderzoekt’, legt chemicus prof. Marcellus Ubbink uit. ‘Dat is van belang, zeker bij heel ingewikkelde eiwitten.’ De eigenschappen van de machines maken het ook mogelijk om ze als klok te gebruiken, zodat duidelijker wordt wat er precies gebeurt bij eiwitten die bewegen of van vorm veranderen.

Zijn eigen onderzoeksobject, het eiwit cytochroom P450, is een van de eerste stoffen die straks de nieuwe machine in gaat. ‘Vroeger moest ik daarvoor naar Duitsland of naar Utrecht. Daar kon ik wel voor korte perioden gebruik maken van de voorzieningen daar, maar voor je dagelijks onderzoek is dat toch wel erg lastig.’ Omgekeerd zijn onderzoekers van andere universiteiten en biobedrijfjes uit de regio vanaf komende woensdag ook welkom om de Leidse NMR-faciliteit te gebruiken.BB