Nieuws
Kamervragen over Leids experiment
De Universiteit Leiden experimenteert met een tweejarig bindend studieadvies. Dat mag van de overheid, behalve voor studies die je nergens anders kunt volgen. Studies die Leiden zelf aanprijst als ‘uniek’ doen echter toch mee.
Marleen van Wesel
donderdag 5 september 2013

‘De Leidse opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen is uniek in Nederland. Geen enkele andere opleiding richt zich op het hele spectrum van geneesmiddelenonderzoek.’ Aldus de Leidse universiteitswebsite. 

En ook: ‘Leiden is de enige universiteit in Nederland waar je Vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap kunt studeren.’ Toch vallen deze opleidingen niet onder de uitzonderingen op het bsa-experiment in het tweede studiejaar, net als overigens Russisch en film- en literatuurwetenschap (‘alleen in Leiden’) en islamstudies (‘uniek in Nederland en West-Europa’).

PvdA’er Mo Mohandis heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker schreef immers vorige week nog aan de Kamer dat ‘nooit alle studenten die een soortgelijke opleiding volgen allemaal onder de werking van het experiment mogen vallen’.

Hoe zit dat? ‘Er zijn opleidingen met unieke CROHO-nummers, die écht nergens anders te volgen zijn’, zegt woordvoerder Caroline Overbeeke van de Universiteit Leiden. ‘En er zijn opleidingen die op zich wel unieke CROHO-nummers hebben, maar die elders op een vergelijkbare manier worden aangeboden. Dat laatste geldt voor deze studies. De Universiteit van Amsterdam heeft bijvoorbeeld Slavische Talen en Culturen, in plaats van Russische studies. En wereldgodsdiensten wordt in Groningen, Amsterdam, Utrecht én Tilburg onder een net iets andere noemer gedoceerd.’

De unieke opleidingen die volgens de universiteitswebsite alleen in Leiden, als enige universiteit in West-Europa, worden aangeboden, zijn dus eigenlijk niet zo heel uniek. ‘Naar die teksten moeten we nog maar eens goed kijken’, geeft Van Overbeeke toe. ‘Die zijn op een ander moment en met een ander doel geschreven.’

Voor de zomer kreeg Leiden toestemming om bij bijna alle opleidingen ook in het tweede jaar een bsa in te voeren. Oftewel: een bindend studieadvies, wat betekent dat studenten een minimum aantal studiepunten moeten halen om hun opleiding te mogen vervolgen.

Voor het eerste jaar bestond zo’n minimum al in Leiden. Het bsa in het tweede jaar betreft een experiment waaraan ook twee andere Nederlandse onderwijsinstellingen deelnemen.

Studenten die in september 2013 aan hun eerste jaar beginnen, zullen de eersten zijn die er in hun tweede jaar mee te maken krijgen.

Alleen voor de zogeheten unica kreeg Leiden geen toestemming. Dat zijn opleidingen die je nergens anders in Nederland kunt volgen. De unica waarvoor het bsa in het tweede jaar in elk geval niet geldt zijn Afrikaanse talen en culturen, Japans, Koreaans, Chinees en South and Southeast Asian Studies. ‘Dat zijn onze echte harde unica’, aldus Overbeeke. Ook wiskunde, life science & technology en molecular science & technology doen niet mee. Voor deze studies, die Leiden samen met de TU Delft aanbiedt, had de minister wel toestemming gegeven. Na intensief overleg met de studentenraad van de TU Delft is er echter voor gekozen om van het experiment af te zien.