Geen jacht op illegale tostibakkers

5 September 2013

Een docent mag geen koffiezetapparaat op zijn kamer hebben. Toch zijn ze overal te vinden op de universiteit.

Ook waterkokers, tosti-ijzers en rijstkokers zijn over de hele universiteit op kamers van studieverenigingen, promovendi en docenten te vinden. Deze ‘losse elektrische privéapparaten’, zoals ze zijn omschreven in het jaarrapport van de universitaire dienst veiligheid, gezondheid en milieu (VGM), zijn echter verboden, tenzij het betreffende apparaat jaarlijks gekeurd wordt.

Maar van handhaving van het verbod is nauwelijks sprake en dat gaat ook niet veranderen. ‘Het is niet toegestaan’, zei rector magnificus Carel Stolker tijdens de universiteitsraadsvergadering vorige week waar de VGM rapportage werd besproken. ‘Om allerlei redenen is het gevaarlijk.’ Hij refereerde aan de brand die in 2008 de faculteit Bouwkunde van de TU Delft verwoestte. ‘Die ontstond door een defect koffiezetapparaat.’

‘Het college kan het wel verbieden maar het blijft natuurlijk gewoon gebeuren’, zei Marc Newsome van studentenpartij BeP. ‘Als er controle is, dan verdwijnt het koffiezetapparaat achter een paar boeken. Is het dan niet handiger om verbieden los te laten en gevaarlijke situaties in kaart te brengen?’

Dat ziet het college anders. Controles uitvoeren; dat is een enorme operatie. Stolker waarschuwde illegale koffiezetters en tostibakkers alvast.

‘Als het mis gaat en het is te herleiden naar een verboden apparaat van een personeelslid, kan de medewerker persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.’

De raad legde zich daar nog niet bij neer. ‘De thee uit de legale automaten is niet te drinken’, aldus historicus Joost Augusteijn van de abvakabo/FNV. ‘Ik heb dus ook een waterkoker, die ik verstop als er een controle is. En ik ben niet de enige. Het is beter om gebruik toe te staan en dan pas met controles gevaarlijke situaties voorkomen. Ik ben het er mee eens dat met kroonsteentjes aan elkaar gevlochten gestapelde apparaten verboden zijn. Maar het zou toch mogelijk moeten zijn om goedgekeurde waterkokers en koffiezetapparaten zonder verlengsnoeren te gebruiken.’

Stolker: ‘We gaan naar aanleiding van deze discussie geen grote zoektocht, te beginnen bij Geesteswetenschappen, op touw zetten.’ VB

Deel dit bericht: