Worstproef

4 September 2013

Confrontaties over wat goed en kwaad is zijn nooit leuk. Utrechtse en Leidse psychologen hebben een proef die dat mooi laat zien: je moet een plakje komkommer en een plakje worst proeven, en wat vragen beantwoorden over de smaak. Vervolgens moet je de antwoorden van een andere proefpersoon lezen. Die andere proefpersoon is nep: in feite willen de psychologen die de proef doen, weten hoe jij op hem reageert. Hij hoefde de worst niet: soms omdat worst vies is, en soms omdat hij vindt dat je geen dode dieren op moet eten.

Dat maakt uit, laten Leidse en Utrechtse onderzoekers zien in het Journal of Experimental Social Psychology. De vegetariër riep een heftiger lichamelijke reactie op, onder meer te meten aan een hogere hartslag. Ook vonden de deelnemers die de vega-antwoorden te lezen kregen, zowel zichzelf als hun fictieve mede-proefpersoon gemiddeld minder aardig. Dat effect was overigens kleiner als de proefpersonen hun handen hadden gewassen voordat ze de antwoorden konden lezen; blijkbaar kun je letterlijk je handen wassen in onschuld.

Deel dit bericht: