Kamervragen: 'Twee keer de Haagse Skyline'

Jens Emmers (18), Leiden University College, Liberal Arts & Sciences

Taco van der Eb

Huis: Annie, Anna van Buerenplein, Den Haag

Kamer: 27,5 vierkante meter

Betaalt: 350 euro incl. (na aftrek van 150 euro huursubsidie)

Bewoners: 1

Flinke kamer, mooi uitzicht, vlak naast Den Haag CS. Was het lastig om iets te vinden?

‘Integendeel. Alle eerstejaars van het Leiden University College moeten hier sinds deze zomer verplicht twee jaar komen wonen. Ook mensen die uit Den Haag zelf komen, vanwege het residential college-idee. Na die twee jaar moet je zelf iets zoeken.’

Hoe is het om hier te wonen?

‘Het is deze zomer pas opgeleverd, dus alles is supernieuw. De colleges van het LUC worden op de eerste vier verdiepingen gegeven. Daarboven, tot op de eenentwintigste verdieping, heeft iedereen een kamer van minstens 27 vierkante meter met eigen voorzieningen. Op elke verdieping is een common room. Soms eten we er samen. Iedereen kookt dan eerst iets in z’n eigen kamer. Het is er nog een beetje kaal. We gaan er in elk geval een diepvries neerzetten en misschien een beamer.’

Klinkt goed.

‘Ja, maar is geen trap in dit gebouw. Alleen een noodtrap, die je niet mag gebruiken. We wonen hier nu met tweehonderd eerstejaars LUC-studenten, die allemaal gebruik moeten maken van drie liften. Als ik college heb, moet ik een kwartier van te voren vertrekken om op tijd te komen, terwijl dat in hetzelfde gebouw is. En uiteindelijk zouden hier vierhonderd mensen in moeten passen…’

Waar komen je meubels vandaan?

‘De zwarte stoelen stonden bij mijn vader op de zaak. De oranje stoelen, de kledingkast, het bureau en de koelkast stonden hier al. Ook hebben alle kamers standaard een eenpersoonsbed, met daarachter een twee meter lange afbeelding van een skyline. Anderen hebben New York of Barcelona, ik heb Den Haag. Sommige mensen wilden die plaat van de muur schroeven, maar dat mocht niet van DUWO. Ik vind hem eigenlijk wel leuk. Zo weet ik meteen waar ik ben als ik wakker word.’

Is er dan wel iets écht kenmerkend voor jouw kamer?

‘Ik woon er pas drie weken, maar ik heb in elk geval een foto van de Arc de Triomphe opgehangen. Frans was mijn beste vak op school, maar ik ben eigenlijk nog nooit in Parijs geweest. Ik had er ook iets anders kunnen hangen, maar niet de Eiffeltoren, want ik wilde iets met een politieke lading. Bij de Arc de Triomphe hoort het mooie verhaal van de soldaat zonder naam, die eronder begraven ligt. Sterven voor je vaderland, dat vind ik een mooi idee.

‘Niet dat ik meteen het leger in wil. Ik wil diplomaat worden. Ik vind dat veel diplomaten en wereldleiders te veel vanuit hun eigen referentiekader redeneren. Bij het college leren we vanuit verschillende invalshoeken te kijken. Daarmee kunnen we een mooie bijdrage leveren.

‘Op mijn bureau staat een rotskristallamp. Die heb ik van mijn vader gekregen. Hij zou alle negatieve energie weg moeten halen. Ik weet niet of dat werkt hoor, maar ik zet hem voor de zekerheid aan bij stress. De eerste weken van mijn studie zijn behoorlijk aanpoten, dus ik wíl heel graag dat hij werkt.’

Door Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Hoe het niet moet

Het is afzien in de liefde, zeker als je ook nog eens gaat studeren. Vandaag verschijnt …

Wetenschap

Traag door THC

Zware blowers worden sterker afgeleid door woorden die met cannabis te maken hebben. Dat …

Rubrieken

English page