Borstkankerverhalen

4 September 2013

Borstkanker is lichamelijk, psychologisch en sociaal ingrijpend. Sommige patiënten hebben er daarom behoefte aan om de ervaringen van lotgenoten te lezen, bijvoorbeeld als verhaal op internet. Gezondheidswetenschapper Regina Overberg deed voor haar promotie onderzoek naar zulke verhalen en de bijbehorende websites, en dan met name naar de zoekfunctie. Veel patiënten zijn specifiek op zoek naar verhalen die lijken op hun eigen situatie: bijvoorbeeld van mensen met hetzelfde ziektebeeld, dezelfde behandeling of leeftijd.

Als zo’n verhaal vervolgens niet bij de lezers terecht komt omdat de zoekfunctie niet werkt, is dat zonde. Op dat punt valt er nog een hoop te verbeteren, concludeert ze. ‘Het is een gemiste kans dat op geen van de websites met borstkankerverhalen een zoekmogelijkheid naar onderwerpen geboden wordt.’ Zij pleit onder meer voor keurmerken op websites. Op 10 september hoopt Overberg te promoveren op haar bevindingen.

Deel dit bericht: