Nieuws
Bsa in tweede jaar definitief
De Universiteit Leiden heeft toestemming om een bindend studieadvies (bsa) in te voeren voor het tweede collegejaar.
donderdag 27 juni 2013

Dat schreef minister van onderwijs Jet Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregel, een experiment van de minister, geldt nog niet voor wie straks in september aan het tweede jaar begint, maar de aankomende eerstejaars zullen er in hun tweede jaar wel mee te maken krijgen. 

De zogenaamde unica vormen daarop een uitzondering. Dat zijn opleidingen die je nergens anders kunt volgen. Studenten Afrikaanse talen en culturen, Japans, Koreaans, Chinees en South and Southeast Asian Studies krijgen dus niet met de maatregel te maken.

Het college van bestuur van de Universiteit Leiden wilde aanvankelijk een universiteitsbrede invoering, maar daar stak de minister een stokje voor. Een van haar criteria voor deelname aan dit experiment was dat studenten altijd de mogelijkheid moeten hebben om de door hun gewenste studie ergens in Nederland zonder de regel te volgen.

ij studies waarvoor de maatregel wél geldt, moeten Leidse studenten straks na twee jaar minimaal driekwart van de te behalen studiepunten, 90 dus, binnen hebben. Momenteel geldt zo’n minimum in Leiden al in het eerste jaar.

Naast Leiden zullen nog drie onderwijsinstellingen deelnemen aan het experiment. Het Amsterdam University College, van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit, wil dat studenten alle studiepunten van hun eerste twee jaar halen. De Gerrit Rietveld Academie gaat per student een overeenkomst afsluiten over de te behalen punten.

En op de TU Delft gaat de regel alleen gelden voor de opleidingen Life Science & Techniology (LST) en Molecular Science & Technology (MST) die Delft samen met Leiden aanbiedt.

Enne Hekma, voorzitter van de Delftse studentenraad, vertelde vorige week nog aan Mare dat de raad de invoering ‘een slecht plan’ vond. Vandaag hebben de raadsleden, die adviesrecht hebben, nog een overleg met het Delftse college van bestuur. Het volledige plan van de minister ligt momenteel nog ter advies bij de Raad van State.

De strengere bsa-eisen moeten voorkomen dat studenten na het eerste jaar de teugels laten vieren. Het experiment heeft een looptijd van zes jaar. De minister verwacht volgende zomer nog meer onderwijsinstellingen die zich aansluiten. MVW