Insecteneitjes

Rondom de eitjes van veel insecten zit aan de binnenkant van de eischaal een speciaal laagje, de zogeheten serosa. De eieren van andere geleedpotige dieren hebben niet zo’n serosa. Als je met wat biotechnologisch knutselwerk zorgt dat een kever eitjes legt zonder serosa, komen die in het laboratorium nog steeds uit. Dat alles roept de vraag op waar dat laagje dan voor is. Evolutiebioloog Maurijn van der Zee houdt zich daar al jaren mee bezig, en in een binnenkort verschijnend artikel in Proceedings of the Royal Society B geeft hij een verklaring. Samen met promovendus Chris Jacobs laat hij zien dat serosa-loze eieren veel gevoeliger zijn voor uitdroging. Dat is overigens niet het hele verhaal: vorige maand toonde het tweetal in een ander vakblad aan dat het laagje ook een belangrijke rol speelt in het immuun-systeem van insecten.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Laat ze vrij

De bescherming van de extreem bedreigde Filippijnse krokodil kan een voorbeeld zijn van …

Studentenleven

Van paaps tot stukoos

Deze week viert Augustinus het vierentwintigste lustrum. Een geschiedenis in drie …

Enorm toe aan zomer

Vierduizend eerstejaars begonnen in september vol goede moed aan een studie. Een jaar …

Rubrieken

Strijd der Bijbels

Traditiegetrouw beloont Mare de beste verenigingsalmanak met een fust bier, en natuurlijk …

English page

Just keep dishing up

A Leiden psychologist reveals that you don’t taste your food properly if you are …