Columns & opinie
Opinie: Wij zijn geen proefkonijnen
Dat het bindend studieadvies in het tweede jaar ook bij Leids-Delftse opleidingen is ingevoerd, kwam als donderslag bij heldere hemel. Het is de zoveelste geforceerde maatregel om het studierendement omhoog te gooien, schrijft Ivar Abas.
woensdag 12 juni 2013

De Technische Universiteit Delft heeft 1 juni de Leids-Delftse Life Science & Technology en Molecular Science & Technology ( LST/MST) aangemeld voor een experiment om bsa in het tweede jaar in te voeren. Deze pilot maakt het mogelijk studenten ook in hun tweede jaar nog de deur te wijzen. Het effect van dit bsa in het tweede studiejaar is niet bekend, studenten van LST/MST zijn aangewezen als proefkonijnen.

Dat de opleidingen LST/MST zijn aangemeld voor deze pilot kwam als donderslag bij heldere hemel. Juist nu er een gloednieuw studieprogramma ligt met daarin een hele hoop veranderingen, die er voor moeten zorgen dat een student makkelijker zijn studie haalt, komt er ook nog eens de eis bij van een bsa in het tweede jaar. Deze opeenstapeling van maatregelen zorgt ervoor dat het effect van het bsa in het tweede jaar wetenschappelijk niet meer te meten is.

Het bsa in het tweede studiejaar is tweeledig. Zo moet niet alleen de propedeuse gehaald worden, maar moeten er ook nog eens 30 ects worden gehaald van het tweede studiejaar zelf. De breed opgeleide ingenieur die Delft kent, die zich ook naast zijn studie voldoende ontwikkeld heeft, lijkt hierbij afgeschreven en niet meer te passen op de universiteit. Het bedrijfsleven dat nu zo te spreken is over de breed ontwikkelde technische student zal binnenkort niet alleen te kampen krijgen met een nog groter tekort aan technische studenten, maar de technische studenten die ze aannemen zullen ook nog eens minder zelfstandig zijn.

Het bindend studieadvies is oorspronkelijk ingevoerd om de juiste student op de juiste plaats te krijgen. Een student die in zijn eerste jaar 45 ects haalt, heeft bewezen te beschikken over de juiste capaciteiten om de studie succesvol af te ronden. Deze student zou dus niet blootgesteld moeten worden aan een experiment waarin hij of zij in het tweede jaar alsnog weggestuurd kan worden.

Kortom, een bsa in het tweede jaar is een desastreuze maatregel voor studenten en hoort niet thuis op een technische universiteit. Het is de zoveelste maatregel die wordt genomen om geforceerd het studierendement omhoog te gooien. Het zorgt voor minder ontwikkelde studenten, en studenten lopen onnodig het risico straks in hun tweede jaar als nog te worden weggestuurd.

Ivar Abas is bestuurslid van de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft (VSSD)