Nieuws
Ons onderzoek is fantastisch!
Een groot deel van het academisch onderzoek in Nederland wordt door universiteiten beoordeeld als ‘zeer goed’ of ‘excellent’. Dat heeft als gevolg dat er nog nauwelijks kwaliteitsverschillen tussen academische onderzoeken te onderscheiden zijn.
donderdag 30 mei 2013

Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut, dat onderzoek doet naar de organisatie en ontwikkeling van het wetenschapssysteem, in samenwerking met de Universiteit Twente.

Universiteiten zijn bij wet verplicht om systematische evaluaties van eigen onderzoek te doen, met als doel het te verbeteren en verantwoording aan aandeelhouders af te leggen. Volgens het Rathenau Instituut zijn de gemiddelde scores van onderzoek de afgelopen twintig jaar gestegen van ‘voldoende tot goed’ naar ‘zeer goed tot excellent.’ Veel publicaties worden zelfs als ‘wereldleidend’ beoordeeld.

Het Rathenau Instituut trek uit haar onderzoek de conclusie dat het protocol voor onderzoeksevaluatie in de loop van de jaren ‘haar scherpte en onderscheidingsvermogen verloren heeft’. Vanaf 2015 wordt er een nieuw protocol in gebruik genomen. JvH