Columns & opinie
Brief: Grondig ge
woensdag 29 mei 2013

In Mare 27 van 16 mei stond een opiniestuk (‘Weg met de ja-knikkers’) van Linda Bleijenberg, aankomend lid van de Universiteitsraad. Zij stelt dat de faculteitsraden om allerlei redenen niet goed functioneren. Ter ondersteuning geeft zij een voorbeeld waarbij het volgens haar mis ging: de discussie over de opheffing van Joods-Hebreeuwse studies. Ook in een eerder stuk in Mare ("Geen commentaar: de Joodse kwestie") werd gezegd dat de faculteitsraad Geesteswetenschappen zich in deze kwestie niet voldoende geïnformeerd zou hebben. Volgens beide auteurs schoot de faculteitsraad tekort waardoor de Universiteitsraad in tweede instantie moest ingrijpen.

Of het wenselijk is dat de Universiteitsraad besluit af te wijken van een advies van een decentraal medezeggenschapsorgaan zonder gedegen navraag bij het betreffende medezeggenschapsorgaan, laten we hier in het midden. Anders dan Bleijenberg en Bongers menen (en kennelijk door de universiteitsraad wordt onderschreven) heeft de faculteitsraad Geesteswetenschappen zijn advies over Joods-Hebreeuwse studies echter grondig voorbereid en goed overwogen. Diverse leden van de raad zijn nauw betrokken bij de huidige opleiding Hebreeuwse en Joodse Studies en bij de opleidingen waar de bedreigde expertise in de toekomst zal worden ondergebracht.

In het gebruikelijke vooroverleg van de Faculteitsraad is uitgebreid gesproken over de voor- en nadelen van het opheffen van de opleiding. Hoewel dit vooroverleg niet besloten is, waren daarbij geen niet-leden aanwezig. Tijdens de vergadering met het faculteitsbestuur kon een lange discussie achterwege blijven: de vele vragen die de raad over dit onderwerp had waren toen al beantwoord, de vele bedenkingen al besproken.

Het is dus niet juist om te stellen dat de faculteitsraad het advies over Joods-Hebreeuwse studies heeft uitgebracht zonder zich voldoende te informeren. Dat het advies niet was wat sommige studenten wilden horen (Mare 18, 13 februari) is een andere zaak.

Nicole van Os en Jan Sleutels zijn lid van de faculteitsraad Geesteswetenschappen

In deze rubriek kunnen lezers in maximaal 300 woorden reageren op artikelen in Mare. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten of te weigeren. Over weigering wordt niet gecorrespondeerd. Mail naar redactie@mare.leidenuniv.nl