Nieuws
Boete te laat stoppen ov? Eigen schuld!
Studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het stopzetten van hun ov-kaart. Als ze te laat zijn met stopzetten en een boete krijgen, is dat hun eigen schuld.
donderdag 23 mei 2013

Dat schrijft minister Bussemaker van Onderwijs (PvdA) in antwoord op Kamervragen van partijgenoot Mohammed Mohandis. Volgens de minister waren er genoeg manieren waarop studenten kennis konden nemen van de nieuwe wijze van stopzetten. Als voorbeelden noemt ze het jaarlijks bericht dat studenten in oktober of november van DUO ontvangen hebben en de maandelijkse tweet die naar DUO-volgers gestuurd wordt. Bovendien ontvangen studenten een maand voordat ze hun product moeten stopzetten een brief of een e-mail van DUO.

Sinds 1 oktober 2012 is de boete voor het te laat stopzetten van de ov-kaart verhoogd van 68 naar 97 euro per halve maand. Volgens Bussemaker is hiervoor gekozen omdat het boetebedrag al lang gelijk gebleven was, en niet meer in verhouding stond tot de werkelijke markwaarde. Ongeveer 10 procent van de studenten is te laat met het stopzetten van de ov-kaart.

Studenten hebben recht op de ov-kaart tijdens de duur van de prestatiebeurs (wat veelal vier jaar is) en het eerste jaar van de leenfase. De kaart kan stop worden gezet bij een oplaadautomaat van een van de openbaar vervoerbedrijven. Die datum waarop dit gebeurt, wordt geregistreerd, en DUO beoordeelt vervolgens of de student op tijd was. JVH