Tandenborstelcontroles in Leiden

Frauderende student kan hoge boetes verwachten
16 Mei 2013

De gemeente Leiden gaat structureel tandenborstelcontroles uitvoeren. Ambtenaren gaan op pad om te kijken of studenten die een uitwonende beurs ontvangen, toch niet stiekem bij hun ouders of andere familieleden wonen.

Dit blijk uit een brief van het college van burgemeesters en wethouders aan de gemeenteraad.
Helemaal nieuw zijn de controles niet. In 2011 en 2012 deed Leiden al mee aan een pilot van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Maar die waren zeer kleinschalig. In andere grote studentensteden wordt er al langer gecontroleerd
De dienst stelde voor de pilot aan de hand van risicoprofielen tien dossiers samen en Leidse ambtenaren werden er vervolgens op uit gestuurd. Het bleek dat er bij acht gevallen iets niet in orde was met de adressen. Dat is gerapporteerd aan DUO. ‘De pilot draagt dus bij aan het op orde houden van de Gemeentelijke Basis Administratie’, schrijft het college.
De gemeente zal doorgaan met de controles en heeft dan ook een convenant gesloten met DUO. Hoeveel controles er volgen hangt af van de dossiers die de dienst levert. De gemeente krijgt 300 euro per dossier betaald. ‘Dat is kostendekkend’ volgens de gemeente.
Studenten mogen controleurs de toegang weigeren. De ambtenaren moeten zich identificeren en precies uitleggen wat ze komen doen.
Volgens de website van de dienst moeten frauderende studenten de te veel ontvangen studiefinanciering terugbetalen. Daarnaast krijgen ze een boete die 50 procent bedraagt van de toegekende studiefinanciering over de periode waarin het misbruik heeft plaatsgevonden. Die boete moet direct en in één keer betaald worden.
‘Ook ouders, tantes, ooms, vrienden en kennissen kunnen een boete opgelegd krijgen, als blijkt dat zij hebben meegewerkt aan het misbruik maken van de uitwonendenbeurs.’
Bij herhaling van het misbruik komt een student niet meer in aanmerking voor studiefinanciering. De ten onrechte verkregen stufi moet worden teruggestort en daar bovenop volgt nog een boete gelijk aan dit bedrag.VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Mei 2013