KITLV-onderzoekers weg uit Leiden

16 Mei 2013

Onderzoekers verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) vertrekken naar Amsterdam. Er bestaat nog wel een kans dat de collectie in Leiden blijft.

De decanen van Rechten, Geestes-, Sociale wetenschappen en Archeologie stuurden in november vorig jaar een brief naar het college van bestuur waarin ze de verhuizing ‘een dramatisch verlies’ voor de Leidse academische gemeenschap noemen.

KITLV-directeur Gert Oostindie zei eerder in Mare het ‘ zeer, zeer treurig’ te vinden als het instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) naar Amsterdam zou vertrekken.
‘De geplande clustering van de Geesteswetenschappeninstituten van de KNAW in Amsterdam gaat door’, zegt Oostindie nu. ‘Maar wat betreft het KITLV wordt er nog een voorbehoud gemaakt. Er komt nog overleg tussen de universiteit en de KNAW over het instituut. Wellicht blijft het instituut in Leiden.’
Hans Chang, algemeen directeur van de KNAW, legt uit dat er nog geen definitief besluit genomen is. ‘Maar er is wel een standpunt opgesteld waarin we de koers van de komende tijd aangegeven. We willen dat de zes Geesteswetenschappeninstituten van de Akademie meer gaan samenwerken. We willen deze clusteren in Amsterdam en extra investeren in de ondersteuning van de instituten.’
De Akademie heeft twee locaties op het oog. ‘De onderzoekers willen we onderbrengen in een gebouw van de Universiteit van Amsterdam. Dat wordt waarschijnlijk het Oost-Indisch Huis van de UvA. De collecties willen we huisvesten in het internationaal instituut voor sociale geschiedenis aan de Cruquiusweg.’
De wetenschappers van het KITLV die in dienst zijn van de KNAW worden in ieder geval naar Amsterdam gehaald. ‘De collectie is van een aparte vereniging’, aldus Chang. ‘We gaan nu eerst overleggen met de directeuren van de zes instituten. Dan volgen nog gesprekken met de vereniging en het Leidse college van bestuur. Het is mogelijk dat we na deze gesprekken onze koers nog wijzigen.’
Een van de andere KNAW-instituten, het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), vertrekt wel naar Amsterdam. Dat is nu nog gevestigd in een fraai duingebied in Wassenaar. Menig Leids onderzoeker werkte daar in alle rust aan onderzoek en speelde er een partijtje volleybal in de tuin. ‘We willen de NIAS-activiteiten anders inrichten. De NIAS fellowships richten op verjonging en internationalisering van onze eigen instituten’, aldus Chang. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Mei 2013