Geneeskunde wil strenger selecteren

16 Mei 2013

Het Leids Universitair Medisch Centrum wil voor het collegejaar 2014/2015 de helft van de geneeskundestudenten aannemen op basis van decentrale selectie.

Ingangscriterium voor de kandidaten is minimaal een 6,5 gemiddeld voor de vereiste profielvakken en de vakken Engels en Nederlands van het Programma van Toetsing en Afsluiting vwo-5 naar vwo-6. De decentrale selectie wordt ingevoerd voor 150 van de 315 beschikbare plaatsen.
De studentenpartijen in de universiteitsraad zijn kritisch over het cijfercriterium, bleek maandag tijdens de raadsvergadering. ‘Het college heeft altijd gezegd dat een vwo-diploma voldoende is om aan de universiteit Leiden te studeren’, zei Anne-Marie Leichsenring van de SGL. ‘Dat is wel iets wat we in ons achterhoofd moeten houden. Decentrale selectie is er nu juist ook voor studenten die op basis van andere kwalificaties dan cijfers worden beoordeeld, bijvoorbeeld omdat ze heel gemotiveerd zijn. We moeten wel zorgen dat er niet een groep studenten buiten de boot valt puur door de hen behaalde cijfers.’
Het gaat slechts om minder dan de helft van de kandidaten volgens vicerector Simone Buitendijk. ‘Studenten met een zes kunnen mee in de loting. Wel hebben die nu al weinig kans. We komen hier nog op terug in de raad mocht decentrale selectie breder ingevoerd worden.’
Cynthia Pullen van studentpartij BeP: ‘Er is wel een groot verschil tussen überhaupt uitgesloten worden en het hebben van een kleine kans.’
Marc Hogenhuis van studentenpartij LVS vond het ‘raar’ dat juist bij decentrale selectie cijfers een bepalende rol spelen. ‘Er zijn studenten die geen hoge cijfers hebben gehaald maar juist andere kwaliteiten hebben die hen geschikt maakt.’
Het college wilde verder niet ingaan op de toekomstige ontwikkeling van decentrale selectie. Buitendijk: ‘We wachten eerst op nieuwe wetgeving van het kabinet op dit punt. Maar we willen natuurlijk graag dat alle talentvolle studenten de kans krijgen om hier te studeren.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Mei 2013