?Examenboete te hoog?

Universiteitsraad verzet zich tegen fors oplopende boete
16 Mei 2013

De universiteitsraad wil de boete van 75 euro voor te laat inschrijven voor tentamens drastisch verlagen. De boete was een voorstel van het college van bestuur.

Zolang de boete niet verlaagd wordt, geeft de raad geen positief advies op het voorstel van het college van bestuur (cvb) om de inschrijvingen voor tentamens te harmoniseren. Een voorstel waar de raad overigens zelf om gevraagd heeft. Het college stelt voor de reguliere inschrijftermijn voor tentamens tien dagen voor afname te sluiten. Studenten die te laat zijn, zouden zich dan tot twee werkdagen voor het tentamen toch kunnen inschrijven door 30 euro te betalen. Studenten die echt hebben liggen slapen, kunnen zich daarna ook nog melden. Daar staat dan wel een boete van 75 euro op.
Faculteiten kunnen besluiten om deze boetes niet te heffen. 75 Euro vindt de raad echter niet acceptabel. ‘Het is echt een probleem’, zei Ide Hendriks van studentenpartij SGL. ‘Ik heb zelf wel eens bij rechten een tentamen gehad waar een meisje erachter kwam dat ze zich niet had ingeschreven en 75 euro moest betalen. Ze barstte in huilen uit want dat geld had ze niet.’
Vicerector Simone Buitendijk verklaarde de boete als volgt: ‘Dit bedrag komt voort uit een discussie die in de faculteitsraad Rechten is gevoerd. De studentenpartijen stelden een bedrag voor van honderd euro. Dat vond het rechtenbestuur wat veel. Laten we daar 75 euro van maken. Daar stemde de raad mee in.’ Hendriks vond dat geen sterk argument.
De vicerector liet weten dat het college niet van plan is om het bedrag te verlagen. ‘Ik vind het eigenlijk heel genereus dat de faculteiten studenten de kans geven zich nog laat in te schrijven. Het kost wat als je te laat met dingen bent. Dat is in de hele maatschappij zo. Een Leidse student moet toch kunnen plannen.’
Joost Augusteijn van personeelspartij AbvaKabo: ‘Ik ben al jaren lid van de examencommissie geschiedenis. En er zijn nu eenmaal heel veel studenten die niet zo goed georganiseerd zijn als u. Er zijn ook studenten die dit gewoon blijven doen, een zeer langzame leercurve hebben. Het is een reëel probleem. U moet de zorg van de raad over de hoogte van het bedrag serieus nemen.’
Pieter Krol van studentenpartij CSL: ‘Het mag best wat kosten. Maar een lager bedrag is ook best afschrikwekkend. 75 Euro is een hele hoop geld. Het kan ook hard oplopen: stel dat je meer dan een tentamen vergeet. Ik denk ook dat studenten dan maar het tentamen niet maken. En dat is ook niet wat je wil.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Mei 2013