B

16 Mei 2013

Een nieuwe regel in het Onderwijs- en ExamenReglement deed de wenkbrauwen fronsen bij de faculteitsraadsvergadering van FWN.

Als je onderwijs volgt aan de universiteit, val je onder een Onderwijs- en Examenreglement, kortweg Oer. Daar staat bijvoorbeeld in dat jij je docent niet mag filmen, en in welke talen de universiteit haar vakken aanbiedt. Elk jaar schaaft de universiteit wat aan haar Oeren, en elk jaar moeten faculteitsraden daarmee akkoord gaan in een procedurele stap die Mare meestal niet eens vermeldt.
Bij de bèta’s ging de raad maandag niet zomaar akkoord. Reden was de bepaling dat nieuwe studenten elk jaar onder het nieuwste Oer vallen. Oftewel: wie in 2000 met zijn studie begon, valt nog steeds onder het Oer van collegejaar 2000/2001, maar wie dit collegejaar begon, valt in 2024 onder het Oer van het collegejaar 2023/2024. Dat is handiger voor de universiteit, die alle studenten volgens dezelfde regels kan behandelen. Het is echter ook een regel die voor studenten vervelende gevolgen kan hebben, zeker als de studie wat uitloopt. ‘Studenten vinden dat de spelregels vanaf het begin van de studie vast zouden moeten liggen’, vond informaticastudent Lucas van der Meer. Voorzitter Avalon van Binsbergen begon in 2006 met haar studie wiskunde. ‘Als ik me aan de huidige regelingen zou moeten houden, heb ik een probleem.’
De inderhaast gebelde universiteitsraad – die al eerder akkoord was gegaan – legde uit dat het de bedoeling was dat er wel overgangsregelingen komen als studenten door een Oer-aanpassing in de problemen dreigen te komen. Pas daarna ging de faculteitsraad akkoord. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Mei 2013