Wratrisico

Basisschoolkinderen hebben vaak wratjes, maar waar halen ze die vandaan? Ouders weten dat: in het zwembad, of de douche van de sportclub.

Nou moet je het niet zeggen waar die kinderen bij zijn, maar vrij veel van de dingen die ouders denken te weten, zijn eigenlijk niet waar. Zo ook bij wratjes. Onderzoekers van de LUMC-afdeling Public Health deden een grote wrattenstudie bij meer dan 1100 basisscholieren. De belangrijkste risicofactoren zijn huisgenoten met wratten, en klasgenootjes met wratten. Vergeleken daarbij zijn openbare plekken eigenlijk verwaarloosbaar, in termen van wratrisico. Waarschijnlijk vallen er meer wratten te voorkomen door kinderen thuis en op school hun wratjes te laten bedekken dan met teenslippers in het zwembad, schrijven de onderzoekers in Pediatrics.

Deel dit bericht: