Sponzen

L. E. Becking

Veel stoerdere promoties dan die van de Leidse biologe Lisa Becking komen maar zelden voor. Becking ploegde door de jungles en mangrovewouden van Indonesië om daar nog onontdekte zoutwatermeertjes te vinden. Daar ging ze dan de plaatselijke diersoorten verzamelen om mee terug te nemen naar Naturalis. In Marine Ecology Progress Series beschrijft ze met twee collega’s de samenstelling van twee van die meren. Voor koraal zijn zulke meertjes vaak te warm en te brak, maar sponzen zitten er des te meer. Becking en co vonden maar liefst 85 soorten in die twee kleine meertjes. Van die sponzen komt het merendeel niet voor in de zee die een paar honderd meter verderop ligt, en een gedeelte komt zelfs alleen in die meren voor. De mariene meren zijn echt unieke ecosystemen, die meer studie en bescherming verdienen, aldus de drie biologen.

Deel dit bericht: