Kamervragen: 'Die stormvogel heb ik zelf opgezet'

Auke-Florian Hiemstra (20), student biologie

Huis: Middelstegracht 20b

Kamer: 11 m2

Betaalt: 252 euro

Bewoners: 14

Je noemt je kamer ‘een klein Naturalis’. Hoe kom je aan vitrines vol schelpen?

‘In de herfstvakanties ging ik altijd met mijn ouders naar Schiermonnikoog, waar ik uren op het strand doorbracht. Je hebt daar een klein schelpenmuseumpje. Daar ging ik heen om mijn vondsten te determineren. Mijn kamer is een soort expositieruimte met kustvondsten uit Nederland. De kamer bij mijn ouders beschouw ik als mijn collectietoren: daar ligt alles uit het buitenland.’

Wat zijn je meest bijzondere schatten?

‘Mijn rendierwervel uit de voorlaatste ijstijd en mijn zeehondenkaak. Ik ben ook erg trots op de Noordse stormvogel, want dat is de eerste vogel die ik zelf heb opgezet. Prepareren is een echt ambacht. Ik ben nu ongeveer drie jaar in de leer. Avondenlang heb ik toegekeken voordat ik langzaamaan wat kleine dingen mocht doen. Het is net een medische operatie. Terwijl je snijdt, moet je precies weten hoeveel druk je op het mesje zet. Doe je dat verkeerd, dan zitten de veren vol vlekken. Als je die vogels later in musea ziet staan, is dat toch wel erg speciaal.’

Heb je alles zelf gevonden?

‘Nee, mijn nautilusschelpen heb ik bijvoorbeeld in museumwinkels gekocht, net als mijn degenkrabfossiel. Een paar jaar geleden wilde ik dolgraag met mijn twee neven naar een groeve in het Duitse Solnhofen. Daar kan je allerlei bijzondere fossielen vinden. We hebben twee jaar lang een tijdschrift over de natuur gemaakt om geld te sparen voor de trip. Toen ik in het winkeltje dit degenkrabje zag, kon ik het niet laten mijn laatste spaargeld er aan uit te geven. Dan koop ik gewoon wat minder kleding of schoenen. Degenkrabben hebben tien ogen en blauw bloed: daar moet je wel een beetje verliefd op worden.’

Maar wel geld voor een Rietveldstoel?

‘Die heb ik met mijn vader getimmerd, de maten stonden op internet. Ik hoopte maar dat hij lekker zou zitten, want in het museum mag je dat niet uitproberen. Ik houd ook van Mondriaan. Ik heb Mondriaanposters, een Mondriaanagenda en Mondriaanboxershorts.’

Wat vind je zo fijn aan deze kamer?

‘Ik woon slechts een half uurtje bij het strand vandaan. Soms heb ik ’s avonds om elf uur ineens zin om schelpen te zoeken, dan loop ik ’s nachts over het strand. Het uitzicht is ook leuk, want ik heb een grote boom voor mijn raam. Ik heb zelfs al eens een specht gezien.’

En je hebt een pijl nodig om je bed te kunnen vinden?

‘Dat is een restant van mijn cornflakesfestival. Uit cornflakespakken knipte ik allemaal pijlen waarmee ik vanaf de bushalte een route uitzette naar mijn cornflakesfeest. Na afloop gingen we ’s ochtends met zijn allen cornflakes eten. Ik houd van cornflakes. En van pizza’s, op mijn prikbord houd ik bij hoeveel ik er eet. Dit jaar heb ik er al 35 gegeten en – in naam van de wetenschap - één gedronken. Uit de blender zijn ze niet op hun lekkerst, maar iemand moest het toch proberen.’

Door Petra Meijer

Deel dit bericht: