Frutti: 'Sport maakt je twee keer zo slim!'

Taco van der Eb

Door Marleen van Wesel

Een promotiefilmpje knalt op groot scherm de gigantische nieuwe sportzaal in. Shots van voetballende, judoënde, spinnende en dansende studenten wisselen af met beloftes als ‘meer studiepunten’ en ‘minder kans op overlijden aan hart- en vaatziekten door sporten tijdens studie’.

De boodschap van de opening van het gerenoveerde Universitair Sportcentrum is duidelijk: sporten is goed voor je. ‘Echt waar’, benadrukt presentator Dolf Jansen terwijl hij op zijn eigen lichaam wijst. ‘Dit is het resultaat van 35 jaar hardlopen. Niet van een terminale ziekte dus.’

Jakhalzen en Bureau Sport-presentatoren Frank Evenblij en Erik Dijkstra, die in de officiële uitnodiging stonden aangekondigd, bleken verhinderd door ‘familieomstandigheden’. Irrelevante grapjes moeten Jansen, die vlug als vervanger werd ingevlogen, dus misschien vergeven worden. Alhoewel: ‘Prachtige sportzaal! Gisteravond belde er thuis een donateur aan, van Alzheimer Nederland. Ik heb hem verteld dat hij al drie keer was langs geweest.’

Vicerector Simone Buitendijk wordt door Jansen op het podium uitgenodigd om het kostenplaatje van de grote verbouwing uit de doeken te doen. ‘Geen idee, eerlijk gezegd’, geeft Buitendijk toe. ‘Ik heb een collega die over geld gaat. En daar heb ik alle vertrouwen in.’ Zelf heeft ze geen sportkaart. ‘Ik ren liever door het park. Apparaten zijn niet zo mijn ding, maar een zumba-les lijkt me hartstikke leuk.’ Het thema van de opening, achieve more through sport, kan ze wel beamen: ‘Het is wetenschappelijk onderbouwd. En daar ben ik wel van, als wetenschapper.’

Daarna davert er een videoboodschap van voormalig zwemkampioene en staatssecretaris voor sport Erica Terpstra door de zaal, die het nog preciezer weet: ‘Leiden is tóp, man! De wetenschappers in Leiden hebben uitgerekend dat iemand die sport twéé keer zo slim is!’

Hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke brengt het even later iets genuanceerder. ‘Er is wel een correlatie tussen sport en andere prestaties, maar je kunt je afvragen of dat het gevólg is van sporten, of dat het komt door iemands instelling.’ Zelf heeft hij jarenlang gezeild en karate beoefend. Leidse studentsporters uit verschillende disciplines rennen intussen in tenue langs het podium en de Leidse aerialista’s geven een imposante demonstratie, hangend in lange knalroze doeken hoog boven de zaal. Overigens zijn niet alleen de zaal en alle andere faciliteiten van het sportcentrum de afgelopen tijd grondig aangepakt, tot tevredenheid van de Leidse studenten. ‘Ook de begeleiding wordt veel persoonlijker’, weet Wouter Nieuwenhuis (25), student geneeskunde en studentlid van de sportraad, na afloop op de borrel. ‘Het sportcentrum gaat zich meer richten op individuele sporters, met begeleiding en advies.’ ‘Zo hoef je je sportkaart na twee zumbalessen niet te verwaarlozen, maar kun je ontdekken dat je bijvoorbeeld eigenlijk meer iets met kracht dan met dans wil’, vult collega-raadslid en bestuurskundestudent Amela Halilovic (23) aan. Best tóp, zoals Terpstra al aangaf. Maar de raadsleden weten nog wel een verbeterpunt. Halilovic: ‘De sportraad zelf zou wel een grotere rol in mogen nemen. Nu zijn we gewoon aangesteld door de directeur van het sportcentrum. Maar we zouden graag een overkoepelende organisatie willen worden voor alle Leidse sportverenigingen. Een soort sport-PKVV dus, waarvoor kan worden gestemd.’

Deel dit bericht: