Brief: Eerlijke verkiezingen: een pijnlijke desillusie

We leven in Nederland anno 2013 in een democratische samenleving die gebaat is bij hoge verkiezingsopkomsten. Bij studentenvertegenwoordigingen, zoals de universitaire verkiezingen voor de universiteitsraad en faculteitsraden, is een hoge opkomst helaas slechts een illusie.

Afgelopen maandag zijn de verkiezingen begonnen en op deze eerste campagnedag wordt vaak iets meer dan de helft van de uiteindelijke opkomstpercentages behaald. Zo ook voor de Faculteit der Geesteswetenschappen; totdat op dinsdagochtend de teller abrupt van bijna 12 procent terugstortte naar 0.00 procent.

Zonder overleg of communicatie naar een der participerende studentenpartijen heeft het Stembureau besloten om alle stemmen voor Geesteswetenschappen nietig te verklaren en de verkiezingen te resetten. Door een foutief aangevinkt hokje was er een kans dat enkele studenten van de Faculteit Campus Den Haag ook voor de Faculteit der Geesteswetenschappen zouden kunnen stemmen. Voor het Stembureau wogen de alreeds 500 uitgebrachte stemmen en inmiddels anderhalve dag aan verkiezingsinspanningen hier niet tegen op. Dit alles was al moeilijk te behappen geweest als erover gecommuniceerd zou zijn, echter kwam dinsdag in meerdere contactmomenten met het Stembureau duidelijk naar voren dat de communicatie hierover vanuit de Universiteit naar studentenpartijen geen prioriteit genoot. Gelukkig is het twitteraccount van @URLeiden wel belangrijk genoeg: daar werd openlijk gesproken over deze blamage.

Eigenlijk zouden we bij de Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS) niet zo verbaasd moeten zijn over deze stand van zaken binnen de Leidse studentenwereld. De desillusie van een eerlijke verkiezingsweek gaat bij de studentenverenigingen doodleuk verder: zowel Minerva als Quintus verbieden andere partijen dan de SGL om als studentenpartij aanwezig te zijn binnen de vereniging.

Het blijkt maar weer dat de verkiezingen er wel toe doen, want welke partij er ook gekozen wordt, dit soort aanfluitingen moeten koste wat kost voorkomen worden in de toekomst. Er valt nog veel te winnen de komende dagen, dus vergeet niet te stemmen!

Fu Zandy, Lijst Vooruitstrevende Studenten (LVS)

Deel dit bericht: