Brief: Bandirah (3)

De Bandirah achterop Mare vormt meestal een leuke afsluiter van een doorgaans uitstekende universiteitskrant. Soms is het puzzelen om de boodschap of bedoeling van de tekening te ontcijferen, maar aan de boodschap achter de cartoon in Mare 25 van 18 april valt niet te twijfelen.

In de cartoon worden twee mannen met een baby getoond waarvan er een zegt dat hij de baby, wanneer hij 18 is, helemaal de tyfus wil neuken. Een dergelijke typering van twee mannen die kennelijk ouder/verzorger van het kind zijn, roept een naar gevoel op (hetgeen ongetwijfeld de bedoeling van de cartoonist was).

Het moet daarnaast echter ook in de context van de discussie over de geschiktheid van homo-(pleeg)ouders worden gezien. Tot voor kort leek deze discussie in Nederland wellicht afgesloten en keken we met enige verwondering naar een land als Frankrijk waar nog volop wordt gedemonstreerd tegen homo-adoptie en vele anderen die adoptie van ‘hun’ kinderen door homo-ouders niet toe staan. De ophef rond de lesbische pleegouders van een Turks pleegkind maakt pijnlijk duidelijk dat lang niet iedereen dit zo vanzelfsprekend vindt.

Het moge duidelijk zijn dat deze Bandirah cartoon geenszins bijdraagt aan een constructieve discussie rondom dit onderwerp.

Madelaine van Mackelenbergh, student life science en technology en voorzitter van het Leids universitair roze netwerk LGB

Deel dit bericht: