Ondertussen in Leiden

25 April 2013

Van koningin Wilhelmina die in 1924 het 3-Octoberfeest mee kwam vieren, de studententijd van verschillende Oranjes, tot het Koninginnedagbezoek aan Leiden van Beatrix en Willem-Alexander in 2000: het is allemaal vastgelegd op film.

De fragmenten zijn verzameld in de voorstelling Koninklijk bezoek aan Leiden, die op maandagmiddag 29 april vertoond wordt in het archiefgebouw van Erfgoed Leiden en Omstreken.
Zodra de avond valt, is het echter tijd voor feest: vanaf 20 uur zijn er op de Nieuwe Rijn, bij het Stadhuisplein, optredens van coverbands Out of Control en JeWelste. Daarna zet je koers naar de terrasboot van Annies, waar later op de avond traditioneel het housefestival KLIKK op gang komt, wat vanaf 23 uur voortgezet wordt in het LVC met de deephouse van Finnebassen.
Niet lang na de allerlaatste houseklanken, neemt het Wilhelmus het over. Om 9 uur wordt op het Stadhuisplein namelijk de vlag gehesen, begeleid door zowel het Nederlandse als het Leidse volkslied door de Leidse Rockschool. Oh ja, er wordt ook al oranjebitter uitgedeeld. Vanaf 10 uur is de abdicatie, mét balkonscène, live te volgen op grote schermen, evenals de officiële inhuldiging om 14 uur. In de tussentijd zijn er allerlei dansworkshops, maar voor de betere moves, Citymoves om precies te zijn, verdwijn je om 13 uur naar het plein achter Molen de Valk.
Dat is Armin van Buurens eigen Koninginnedagfeestje. Wanneer hij even op en neer gaat naar Amsterdam voor andere verplichtingen, is het podium voor de kroonprinsen van de dancescene, zoals Dyro, Jaz von D en Quintino.
Trofeeën en andere aanwinsten voor je fusie zijn intussen de hele dag te vinden op de antiek- en curiosamarkt aan de Steenschuur. Verdwaalde kinderen wijs je uiteraard de weg naar het Gerecht, waar Augustinus poffertjes bakt en suikerspinnen draait op het Straatfeest. Verderop, aan Rapenburg 70, wordt om 16 uur de nieuwe Koningslinde geplant. Die waarvoor Titus de Taxus moest wijken.
Voor wie het koningslied van Ewbank écht wil ontstijgen is er om 20.15 het K(r)oningsconcert door Mannenkoor Vox Humana in de Marekerk. Zij brengen een bewerkte versie van Mozarts Krönungsmesse ten gehore. Armins feestje is dan nog altijd aan de gang, tot 22.00.
En als je tenslotte tot niets anders meer in staat bent dan Nederpopcovers meezingen, keer je voor middernacht terug naar het Stadhuisplein.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

25 April 2013