Of toch naar Amsterdam?

25 April 2013

Dat ze op de Dam mogelijk slechts een glimp van de nieuwe koning zal opvangen, terwijl de NOS alle gebeurtenissen integraal uitzendt, deert Maike Lolkema (25, masterstudente African Studies) niet. ‘Ik ben er in elk geval bij geweest. De volgende keer ben ik misschien wel zestig. En hoe het eruit zag op televisie kan ik altijd later nog terugzien.’

Lolkema’s vader stond ook op de Dam op 30 april 1980. ‘Tussen de krakers, toen Beatrix op 20 meter afstand passeerde. Hij was niet heel erg betrokken bij de kraakbeweging hoor. Eigenlijk is hij vrij koningsgezind. Het hoorde denk ik bij de tijdsgeest voor een Amsterdamse VU-student. Mijn moeder fietste intussen even verderop. Vanuit een steegje kwam ze midden in een confrontatie terecht: links van haar stond een groep krakers, rechts de ME. Volgens mij kon je die dag in Amsterdam niet om de rellen heen.’
Ze verwacht dat de komende troonswisseling rustiger zal verlopen. ‘Ik heb al regelmatig op de Dam gestaan met de dodenherdenking, ook in 2010, toen de Damschreeuwer plotseling zijn mond open trok. Een jaar later stond ik er weer op 4 mei en toen realiseerde ik me dat ik waarschijnlijk op de best bewaakte plek van Nederland stond. Er kon heus wel wat gebeuren, maar er zou nergens zo snel ingegrepen worden als daar.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

25 April 2013