'Ik Willem niet, ik wil een woning'

25 April 2013

‘Ik doe niet mee aan dat opgeblazen Oranjegedoe maar ga de 30ste ook niet de straat op om te protesteren’, zegt Sara (‘geen achternaam’) die geneeskunde studeert en ‘ergens in de binnenstad’ van Leiden kraakt. ‘Ik denk dat ik me het beste kan verzetten door in het bos te gaan picknicken.’

Collega-kraker Wim, die media technology studeert in Leiden, weet nog niet wat hij gaat doen tijdens de troonswisseling. ‘In Amsterdam worden er zeker protesten georganiseerd. Maar misschien blijf ik in Leiden en zetten we hier wat op. Ik ga zeker de straat op om te protesteren. De woningnood van 1980 is er nog steeds. Een van de slogans is in ieder geval: “Ik Willem niet, ik wil een woning.” Ik voeg daar nog maar een leus aan toe: “Geen woning! Geen koning!” Het is absurd dat we anno 2013 nog zoiets ondemocratisch hebben. We kunnen ons niet eens in een referendum uitspreken of we het Koningshuis willen, of niet. De woningnood is er nog steeds. Studenten hebben last van huisjesmelkers. Starters kunnen geen huis krijgen voor een normale prijs.’ 

Sara: ‘Er staan kantoren leeg. Maak daar woningen van, voor studenten bijvoorbeeld. Daarnaast moeten er meer woningen tijdelijk worden verhuurd. Dus niet antikraak, zoals nu vaak gebeurt, want dan ben je rechteloos. Verder moet er weer meer sociale woningbouw komen. Er wordt nu alleen maar geld besteed aan dure woningen en kantoren.’
Wim verwacht niet dat de protesten omslaan in rellen. ‘Wij willen vreedzaam actie voeren. Maar als er gelijk blikken ME worden opengetrokken, kan het escaleren. De politie lokt het dan zelf uit. Dat gebeurde in ’80 ook.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

25 April 2013