Hup Holland Hup

Robbert van der Linde

2013 krijgt de spannendste Koninginnedag in jaren. Want er komt een nieuwe Oranje op de troon en het volk is zo verdeeld dat er een serieuze burgeroorlog dreigt. Sterker nog, het land is letterlijk zijn verstand aan het verliezen, getuige het feit dat dreigementen en stoerdoenerij tegenwoordig blijkbaar de euro hebben vervangen als primair handelsmiddel.
Hoe serieus moet je de mening nemen van een volk dat zich keer op keer presenteert als een hysterische meute, die bij het minste of geringste op zijn achterste poten staat, maar zelfreflectie en hypocrisie niet eens op kan zoeken in een woordenboek omdat het niet weet hoe die woorden worden gespeld?
We vinden het normaal dat ‘kunstenaars’ subsidie krijgen als ze naakt over een podium huppelen, terwijl studenten voor hetzelfde kunstje op straat een boete en vermaning krijgen. Net zoals het normaal is om een simpele componist op de meeste idiote manieren de dood in te wensen omdat hij een brak liedje uitbrengt. Dat het volk zelf heeft meegeschreven aan het lied wordt voor het gemak even vergeten.
Dat we in Nederland het artistieke talent van een mentaal beperkte chimpansee hebben, bewijst het Nederlandstalige muziekgenre zelf wel keer op keer. Het is onnodig om daarvoor John Ewbank tot nationale pispaal uit te roepen, daarvoor zijn er te veel kandidaten. Dat is nog eens een kroning waar ik me druk om kan maken.
Natuurlijk, dat hele ‘de-W-van-Willem’-couplet was behoorlijk wat te veel van het slechte. Te veel muziekstijlen door elkaar heen, om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Eigenlijk is het koningslied daardoor juist oer-Nederlands: een compromis voor iedereen, waar uiteindelijk niemand tevreden mee is.
Vraag me dan ook af of Willem-Alexander wel koning moet willen worden van dit land.
Moet hij willen heersen over een volk dat zich gek laat maken door wat opruiende teksten van zelfbenoemde intellectuelen, die in een liedje aanleiding zien om hun geheime republikeinse frustraties te uiten, na jaren van gezellig meeknikken, meelullen en meegrijnzen?
Moet hij koning willen zijn van mensen die het grappig vinden dat Leidse scholen gesloten worden omdat iemand op internetfora pocht een schietpartij te veroorzaken? Regeren over mensen die om het hardst roepen dat internetbedreigingen niet serieus te nemen zijn, maar tegelijkertijd op de eerste rij staan om te toeteren om het opstappen van politici, agenten en monarch wanneer zo’n dreigement daadwerkelijk wordt uitgevoerd?
Je kan van mening zijn dat het koninklijk huis doelloos door het leven gaat en de feeling met het volk en de werkelijkheid totaal verloren is. Datzelfde kan echter ook gezegd worden van een hoop burgers, maar hen mag je blijkbaar niet vragen op te rotten en te sterven. Want dat is bedreigen en daarvoor word je soms aangeklaagd.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Willem de Pauper

De nieuwe vorst wil vooral gewoontjes zijn. Dat maakt hem tot koning van Barbie, Britt en …

Wetenschap

De bewogen bloedlijn

Vanaf volgende week is Willem-Alexander eindbaas van de bende. Maar waarom eigenlijk hij? …

Studentenleven

Hup Holland Hup

2013 krijgt de spannendste Koninginnedag in jaren. Want er komt een nieuwe Oranje op de …

Rubrieken

English page