Nieuws
Kabinet wil kleine talen behouden
Het kabinet wil voorkomen dat unica verdwijnen en investeert extra in fundamenteel onderzoek.
woensdag 17 april 2013

Dat blijkt uit een brief van de minister Bussemaker van onderwijs waarin ze reageert op een rapport van de Koninklijke Akademie voor de Wetenschappen (KNAW). De wetenschapskoepel waarschuwt voor het ontstaan van ‘witte vlekken’ in de wetenschap en vindt dat er te weinig geïnvesteerd wordt in fundamenteel onderzoek. De moderne talen zijn het voornaamste slachtoffer. Wegens bezuinigingen sluiten op veel plaatsen opleidingen met een te gering aantal studenten.

Bussemaker schrijft met het rapport in de hand dat het allemaal wel meevalt met de problemen. ‘Vooralsnog lijkt er geen reden te zijn om aan te nemen dat er op korte termijn witte plekken in het onderzoekslandschap ontstaan.’ Zij wil voorkomen dat er vakgebieden en unica ‘tussen wal en schip raken’. Om dat voor elkaar te krijgen moet er eerst een door alle universiteiten een gezamenlijke visie komen over kleine studies: Wie doet wat?

Vorige week bleek echter dat het probleem urgent is. Aan de Rijksuniversiteit Groningen verdwijnen Deens, Noors, Fins en Hongaars, schrijft universiteitsblad UK. ‘Ook wordt een flink aantal leerstoelen geschrapt, blijkt uit de reorganisatieplannen van de faculteit letteren.’

Bussemaker deelt niet de zorgen van de KNAW over de investeringen in onderzoek. Het rapport werd immers opgesteld voordat het kabinet 100 miljoen extra vond om via subsidieverstrekker NWO te verdelen. ‘De ruimte voor vrij en ongebonden onderzoek is geborgd.’ Ook schrijft de minister dat het kabinet ‘voornemens is eenmalig 50 miljoen in te zetten voor publiekprivate samenwerking op het terrein van fundamenteel onderzoek.’ (VB)