Nieuws
'Faculteitsraad is niet goed voor je cv'
De negen zetels voor personeelsleden in de faculteitsraad van geesteswetenschappen zijn voor de komende twee jaar weer gevuld, maar dat ging niet bepaald vanzelf.
woensdag 17 april 2013

Voor aanvang van de raadsvergadering van maart, op de dag van de deadline, waren er nog maar zes aanmeldingen. Op de valreep kwamen nog twee aanmeldingen binnen bij het secretariaat. Het leidde tot cynische felicitaties voor de zittende raadsleden die zich opnieuw verkiesbaar hadden gesteld. Er hoeft immers niet gestemd te worden.

Een belangrijke oorzaak voor het lage animo is de hoge werkdruk, volgens de raadsleden. ‘Bovendien is het aanzien dat je hiermee krijgt gering. Het is slecht voor je cv’, vindt raadsvoorzitter Jan Sleutels.

‘Of in elk geval niet góéd’, benadrukt zijn collega Marion Boers. De functie heeft namelijk geen wetenschappelijke waarde. In een volgende vergadering zullen de raadsleden met het bestuur van gedachten wisselen over de kwestie. ‘Misschien moeten we ook onderzoeken of het aantal benodigde raadsleden kleiner kan worden. Dan wordt in elk geval het quorum gehaald’, merkt Sleutels nog op. Dat is het minimum aantal personen om ergens over te mogen stemmen. Een dag later bleek er tóch nog een negende aanmelding te zijn, per post. Een buitenpromovenda die zichzelf ook verkiesbaar wilde stellen, werd juist afgewezen. ‘Om in aanmerking te komen om de personeelsgeleding te vertegenwoordigen, moet je tot die geleding behoren’, verduidelijkte Sander Bos, voorzitter van het stembureau van de faculteit.

Linda Bleijenberg, die in de universiteitsraad zit namens promovendipartij PhDoc, vindt dat jammer. ‘Deze situatie geldt voor steeds meer promovendi. Iedereen op de universiteit ziet hen als collega’s, alleen op papier zijn ze dat niet. Ze hebben echter net zo goed te maken met zaken die in de faculteitsraad besproken worden. Het wordt bovendien behoorlijk lastig voor onze partij als een groot deel van onze achterban geen stemrecht heeft.’ MVW