Nieuwe cijferregeling bij university college

11 April 2013

Hoogstwaarschijnlijk krijgt het university college een op Amerikaanse leest geschoeide cijferregeling gebaseerd op het gemiddelde van de behaalde resultaten: een grade point average (GPA). Een 6,5 levert in ieder geval geen cum laude meer op.

Dat bleek tijdens de faculteitsraadsvergadering in Den Haag van dinsdag waar de onderwijs en examenregelingen (OER-en) van onder andere het university college werden besproken.
Onlangs ontstond ophef over de cum laudes bij het university college toen bleek dat studenten die gemiddeld in hun tweede en derde bachelorjaar meer dan een 6,5 halen, ‘met lof’ slagen. Andere Leidse opleidingen delen pas bij een 8,5 een cum laude uit.
De universiteitsraad vindt dat ‘een devaluatie van het begrip’ en wilde dat het university college in Den Haag de regeling zou aanpassen.
Vicerector Simone Buitendijk liet van twee weken geleden weten Den Haag aan een nieuwe regeling aan het sleutelen was.
Dat is ook het geval, maar dit voorstel kwam niet aan bod tijdens het Haagse overleg. ‘Dat gedeelte van de OER-en laten we voorlopig leeg’, zei Bernard Steunenberg van het faculteitsbestuur. ‘Het college, met onze steun overigens, wil een ander pad bewandelen. Namelijk uitzoeken of we voor het university college een GPA-systeem kunnen invoeren en daar de cum-laude-regeling aanplakken.’
Een grade point average (GPA) is een gewogen gemiddelde van cijfers dat onder andere in de Verenigde Staten wordt gebruikt. ‘In het buitenland weten ze niet goed wat ze bijvoorbeeld aan moeten met een acht voor een tentamen. Is dat goed of slecht?’, aldus Steunenberg. ‘Het Nederlandse systeem laat zich moeilijk vertalen naar het buitenland.’
Het university college in Utrecht heeft bijvoorbeeld al een GPA-regeling. ‘Het lijkt ons zinvol om een vergelijkbaar model te gebruiken.’
Het is nog niet duidelijk welke gemiddeld cijfer een cum laude oplevert in Leiden. Studenten aan het Utrechts college krijgen een ‘met lof’ als ze gemiddeld een GPA hebben van tussen 3.50 en 3.79. Het maximum haalbare is een 4.00. Volgens een medewerker van het Utrechtse college is het cum laude cijfer zeker niet vergelijkbaar met een 6,5 maar ligt het tussen de 7,5 en 8. VB

Deel dit bericht: