Hoogleraar legt eed niet af

11 April 2013

Ruud Koole, hoogleraar politicologie en Eerste Kamerlid (PvdA) zal bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander niet de eed afleggen omdat deze indruk zou geven dat hij trouw zweert aan de koning. Koole beschouwt dit als archaïsch.

Koole, tevens oud-partijvoorzitter, zal samen met drie partijgenoten op 30 april de eed niet afleggen. De PvdA is de enige regeringspartij waarvan leden afzien van dit gebruik. In totaal zullen zestien senatoren en parlementariërs zich hiervan onthouden.
Voorzitter van de gemeenschappelijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, Fred de Graaf (VVD) gaf in De Telegraaf te kennen dat hij de weigeraars betreurt. Hij vindt dat ze dan ook niet bij de inhuldiging aanwezig moeten zijn. Koole deelt die mening niet en vindt het belangrijk dat het feest van de troonbestijging gevierd wordt. Koole was helaas niet bereikbaar voor nadere toelichting. TB

Deel dit bericht: