Fusie van de baan

Misschien over twintig jaar, en dan op onderdelen
11 April 2013

Het is dat de collegevoorzitter van de TU Delft er zelf over begon, anders was het woord fusie niet eens gevallen tijdens de bijeenkomst maandag over de samenwerking tussen de universiteiten van Leiden, Delft en het Erasmus in Rotterdam (LDE).

Anderhalf jaar geleden was dat wel anders. De drie universiteiten zouden wellicht opgaan in een Zuid-Hollandse superuniversiteit. Er werden Kamervragen gesteld over leerfabrieken en studenten vreesden slechts een nummer te worden.
Maar die angst blijkt ongegrond. ‘Mogelijk zijn over twintig jaar delen van de universiteiten gefuseerd’, zei de Delftse collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg in een congreszaal van zijn eigen universiteit.
Op het LDE-festival blijkt dat de samenwerking voorlopig veel kleinschaliger is. Er komen vier ‘centers’ waar onderzoekers van de drie universiteiten gaan samenwerken. Zo komt er een centrum waar er collectief gedacht wordt over onderwijsvraagstukken. Andere centra zullen zich bezighouden met duurzaamheid, bestuur en werelderfgoed.
Ook wordt er aan de hand van thema’s meer samenwerking gezocht. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid; van overstromingsgevaar tot cyberterrorisme en alles wat daar tussen zit. Elk center en thema heeft iemand die de kar trekt, een zogeheten ‘trailblazer’. Verschillenden brachten een presentatie.
Opmerkelijk is dat de universiteitsbestuurders het initiatief laten aan de onderzoekers. De bijeenkomst was dan ook een curieuze mix van dadendrang bij wetenschappers en een laissez faire-houding van de rectoren en collegevoorzitters. Ook over geld werd er nauwelijks gesproken. Er wordt geïnvesteerd om de centers op te richten maar het ligt niet in de planning om enorme bedragen te pompen in de samenwerking.
Ook is nog niet duidelijk waar de vier centers komen. Als het al allemaal fysieke centers worden. Decaan van de Leidse faculteit in Den Haag Jouke de Vries had wel een suggestie. Hij twitterde: ‘Den Haag is een mooie stad.’
Anne-Marie Leichsenring, universiteitsraadslid in Leiden voor de SGL, vond het erg jammer dat de universiteitsbestuurders niets hadden gedaan met voorstellen die studenten van de drie universiteiten samen hadden bedacht. ‘We zijn een aantal keer bij elkaar gekomen en we hadden een stuk of vijf goede ideeën. Daar horen we nu niets meer over. Dat is teleurstellend.’
Het bestuurdersforum wist even niet wat daarop te antwoorden en maakte toen haar excuses. Gespreksleidster en voorzitter van het college van bestuur van het Erasmus, Pauline van der Meer Mohr, wilde meer over de ideeën van de studenten weten.
Leischenring: ‘Het is bijvoorbeeld een goed plan om met de drie universiteiten een gezamenlijke honours class op te zetten.’ Het idee werd gretig opgepikt door de colleges.VB

Deel dit bericht: