Den Haag zoekt naar pesterijen

11 April 2013

De faculteit Den Haag wil voor de zomer in kaart hebben waar er precies binnen de organisatie problemen zijn met pesten, geroddel en psychisch geweld.

Dan volgt een plan van aanpak om de sociale veiligheid van werknemers gericht te verbeteren. 
Dat bleek tijdens de faculteitsraad van dinsdag. Uit de universitaire personeelsmonitor die vorige maand verscheen, blijkt dat maar liefst een derde van de medewerkers te maken heeft met roddelen. Dat is veruit het meeste van alle faculteiten. Universiteitsbreed is het cijfer slechts tien procent. Ook pesten en psychisch geweld komt in deze faculteit wat meer voor dan bij andere faculteiten.
‘We hebben ons laten voorlichten door een deskundige van de afdeling Veiligheid, Gezondheid & Milieu (VGM) van de universiteit over wat we nu het beste kunnen doen’, zei Rolf Oosterloo van het faculteitsbestuur.
‘Er gaan ook een hoop dingen wel goed. We moeten ons dan ook niet al te ongerust maken volgens de deskundige. Daar voelen we ons door gesterkt. Mensen willen graag bij de campus werken maar een aantal zaken van veiligheid moeten we goed in beeld krijgen. Dus komt er verder onafhankelijk onderzoek.’
Dat onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van een expert van IVA Onderwijs, het bedrijf dat ook de personeelsmonitor vorm gaf. Een groot deel van het werk wordt door VGM gedaan.
‘We nemen het heel serieus’, zei decaan Jouke de Vries. ‘Het is lastig om er achter te komen wat er nu precies mis is. We doen ons uiterste best’. Personeelslid Sander Dikker Hupkes wil graag dat medewerkers sneller meer informatie krijgen over dit soort zaken. ‘Het is nu een eigen leven gaan leiden en er wordt al snel de ergst mogelijke interpretatie aan gegeven.’ VB

Deel dit bericht: