De voetbalcoach ook gecoacht

11 April 2013

Masterstudent psychologie Benoît Wiersma (26) onderzoekt het effect van trainers op voetbalspelers. ‘Mensen denken dat de kwaliteit van de spelers het succes bepaalt, maar het psychologische aspect wordt ondergewaardeerd.’

‘Ik denk niet dat er één specifieke manier van coachen is die tot succes leidt. Het hangt van de situatie en de spelers af. De ene speler is gebaat bij veel druk, de ander zal onder druk bezwijken en kan beter zachtmoedig aangepakt worden. Als trainer moet je daarop inspringen.’
Volgens Wiersma is de invloed van de coach op een speler bepalend voor zijn prestaties. ‘Hoe kan het anders dat Sneijder het ene seizoen fantastisch voetbalt en het volgende seizoen geen deuk meer in een pakje boter schopt? Sneijder is in de tussentijd echt geen mindere voetballer geworden.’
Wiersma heeft een vragenlijst ontwikkeld die uit twee onderdelen bestaat en die voetballers en ex-voetballers moeten beantwoorden. ‘Bij het beantwoorden van het ene deel moeten de spelers een seizoen voor de geest halen waarbij ze als team boven verwachting hebben gepresteerd. De vragen gaan over de trainer die hen dat seizoen coachte. Het andere deel bevat dezelfde vragen en dan moeten ze een seizoen voor de geest halen waarbij het team slechter presteerde dan verwacht.’
‘Wat ik stiekem hoop is significante verschillen te vinden tussen beide vragenlijsten. Vervolgonderzoek kan dan wellicht leiden tot het opzetten van een coachingprogramma.’
De meeste ere- en eerste divisieclubs gaven aan niet mee te werken aan het onderzoek, dus Wiersma richt zich nu voornamelijk op de top- en hoofdklasse. ‘Dat kan een andere uitslag opleveren dan bij de topclubs van Nederland, maar mijn onderzoek is nadrukkelijk bedoeld als eerste stap op dit gebied. Of ik nu wel of geen significante resultaten vind, er zal zeker vervolgonderzoek nodig zijn.’ SVL

Deel dit bericht: